Afrikai hőség tombol Olaszországban

Vágólapra másolva!
Negyven fok feletti hőmérsékletet mérnek Szicília és Szardínia szigetén, de Olaszország többi részén is rendkívüli hőség várható legalább tíz napon át a kedden közölt előrejelzések szerint.
Vágólapra másolva!

Az Afrikából érkező forró levegő leginkább a szigeteken érezteti hatását: 

Szicíliában és Szardínián akár 43 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála.

A többi dél-olaszországi területen és az ország középső részén szintén negyven fokhoz közeli értékeket várnak, de az északi Milánóban is harminchárom fok fölötti lesz a nappali hőmérséklet rendkívül magas páratartalommal. A kánikula éjjel sem csökken jelentősen, az előrejelzések szerint trópusi éjszakák várhatók.


A meteorológiai adatok azt mutatják, hogy a hőség már megérkezett Olaszországba, és az értékek szombatig folyamatosan emelkednek, majd legalább a következő hét közepéig nem lesz enyhülés.

A nyár kezdete óta ez a negyedik hőhullám, amely elérte Olaszországot: a hőmérsékletek hat-nyolc fokkal magasabbak a megszokottnál.

Egyelőre közepes fokozatú, narancssárga színű riasztás lépett életbe a közép-olaszországi Róma, Latina, Frosinone, Rieti és Perugia térségében. Az egészségügyi minisztérium elrendelte készültség szerdán már Bologna, Bolzano, Campobasso, Firenze, Palermo, Pescara, Trieszt és Viterbo városára és környékére is vonatkozik. 

 Rómában  Firenzében és Bolognában szerdától 37-38 Celsius-fok körülire emelkedik a hőmérséklet

 - írja a Notizie Tiscali.
 A nyári kánikulához hozzászokott Olaszország nagy részén a fő nehézséget a csapadékhiány jelenti: korábbi felmérések szerint

 a déli térségeket, köztük Szicíliát a sivatagosodás veszélyezteti, 

miközben az ország középső régióiba trópusi időjárás költözött be.

Mindeközben Las Vegasban megdőlt a hőségrekord. Las Vegasban először mértek 49 fokot, ezzel a területen megdőlt egy 2007-ben mért rekord, akkor 46 fok volt a csúcshőmérséklet. A kegyetlen forróság körülbelül 36 millió embert érint és figyelmeztetéseket adtak ki többek között Oregon keleti részén, Nevada északkeleti részén és Idaho délnyugati részén.

Elviselhetetlen a hőség Magyarországon is. A hőség csütörtökön elérheti a 39, pénteken és szombaton pedig a 40 fokot is. Egyes helyeken Magyarországon a 41 fokot sem lehet kizárni. Esőre csak szombaton lehet számítani. 

Címlapi képünk illusztráció!
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről