Káosz a reptereken, banki leállások és elmaradt műtétek - világszerte gondot okoz az informatikai leállás

Vágólapra másolva!
Tömeges Microsoft-kiesés okozott káoszt világszerte. Járatokat állítottak le, tévécsatornák, repülőterek és bankok függesztették fel működésüket.
Vágólapra másolva!

Informatikai hiba miatt a Windowst használó számítógépek hirtelen leálltak. Egyes információk szerint azokat a cégeket érinti a leállás, amelyek a Crowdstrike kiberbiztonsági cég ügyfelei. A repülőtereken is káoszt okoz az informatikai probléma, hirtelen kikapcsoltak a menetrend kijelzőtáblái is.

A legnagyobb brit vasúttársaság közölte az utasokkal, hogy „széles körű informatikai problémák” miatt késésekre kell számítaniuk, míg a Ryanair „lehetséges fennakadásokra” figyelmeztetett. 

Az amerikai CrowdStrike kiberbiztonsági vállalat elismerte, hogy cégük a felelős a hibáért.
A Sky News brit hírcsatorna nézőinek adás helyett csak egy üzenetet sugárzott reggel, amelyben az állt, hogy 

elnézést kérnek a nézőktől a szolgáltatás „megszakítása” miatt.

Frissítés: Az Independent szerint a Sky News közben újra megkezdte az adások közvetítését, a jelentős IT-leállás után. A Sky News online oldalán, a YouTube-on és a TV-csatornán elnézést kért az adás megszakításáért.

A Ryanair weboldalán egy „harmadik fél által okozott informatikai problémára hivatkozott a leállás miatt, amely kívül esik a Ryanair ellenőrzési körén, és az összes, a hálózaton működő légitársaságot érinti”. 
A probléma világszerte érinti a vállalatokat,

Ausztrália, Új-Zéland, India, Japán, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság egyaránt érintett. 

Az X-en található különböző jelentésekben a felhasználók azt állították, hogy vagy egy üres oldal vagy egy 429-es HTTP-kód hiba jelent meg, amikor megpróbáltak bejelentkezni. 

A Microsoft a közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írta, hogy „vizsgálják a Microsoft 365 különböző alkalmazásaihoz és szolgáltatásaihoz való hozzáférést befolyásoló problémát” - írja a Daily Mail.

A Microsoft közben vizsgálja alkalmazásaival és operációs rendszereivel kapcsolatos „problémát”, és bár azt mondta, hogy helyreállított néhány szolgáltatást, figyelmeztetett, hogy a probléma továbbra is fennáll, és a felhasználóknak a „szolgáltatás nem megfelelő működésére kell számítaniuk".

Az Origo korábban arról számolt be, nemrég szintén egy biztonsági hiba miatt a Windows-felhasználók veszélybe kerültek. Ugyanis bárki a Microsoft nevében küldhetett üzenetet, így az adathalászok könnyebben be tudták csapni célpontjaikat. Ezt megelőzően pedig a Windowsok új frissítése okozott némi problémát a felhasználók körében. A hiba miatt az American Airlines is leállította járatait

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!