Több pénzt költene a német védelmi miniszter a hadseregre

boris pistorius volodimir zelenszkij
Fotó: JENS BÜTTNER / POOL / AFP
Vágólapra másolva!
Boris Pistorius szocialista védelmi miniszter csütörtökön a Deutschlandfunk rádióban ragaszkodott ahhoz, hogy már a 2025-ös költségvetésben több pénzt kell kapjon a tárcája, ugyanakkor dicsérte a 2028-as 80 milliárd euróra történő emelést.
Vágólapra másolva!

A német politikus úgy látja, a védelmi költségvetésre és az ország haderejére szánt pénz "túl alacsony" ahhoz képest, mint amilyen meglátása szerint a fenyegetettségi szint.  

Az én szemszögemből nézve a most jövőre tervezett megközelítés túl alacsony ahhoz képest, amit a fordulópont és a fenyegetettségi helyzet tükrében kezdeményezni és elrendelni kell

- mondta a politikus csütörtökön a Deutschlandfunk rádióban. "Ehhez tartom magam".

Ugyanakkor kijelentette, hogy a 2028-as év pénzügyi tervezésében a haderő speciális alapjára 100 milliárd eurót fognak szánni fegyverbeszerzésre.

Mindaz, amit ma nem fektetünk be a Bundeswehr elrettentő és védelmi képességeibe, néhány év múlva a mi vállunkra nehezedhet

- mondta Pistorius.

Úgy látja, az amerikai kormány azon döntése, mely szerint 2026-tól Németországban nagy hatótávolságú fegyvereket, többek között Tomahawk cirkálórakétákat és még fejlesztés alatt álló szuperszonikus fegyvereket fog állomásoztatni, "komoly képességhiányt" fog bezárni Európában. Azt pedig kizártnak tartja, hogy egy másik amerikai elnök felülvizsgálná a szerdán bejelentett terveket.

Jelezte, ezt követően az USA "joggal fogja elvárni tőlük", hogy ők is befektessenek saját, nagy hatótávolságú fegyverek kifejlesztésébe és beszerzésébe. 

Pistorius rámutatott, hogy a fegyverrendszerek beszerzése nagy léptékben zajlik. Tavaly például 50 úgynevezett 25 millió eurós törvényjavaslat került a parlament elé - írta a Die Welt

Mint ahogyan azt korábbi cikkünkben megírtuk, a védelmi miniszter a kötelező katonai szolgálat új modellje érdekében vissza akarja állítani a hadköteles személyek 13 évvel ezelőtt felfüggesztett nyilvántartását. A Német Sajtóügynökség szerint az SPD-s politikus arra is

kötelezni akarja a fiatal férfiakat, hogy töltsenek ki egy kérdőívet a szolgálati hajlandóságukról és képességükről,

és ha kiválasztják őket, akkor alávetik őket egy fizikai vizsgálatnak.

Ahogy korábban már megírtuk, a nyilvánosság előtt sokáig kizárólag önkéntes katonai szolgálatról beszéltek, Boris Pistorius azonban később világossá tette, hogy kényszerítést is alkalmazni akar. A német védelmi miniszter május 27-én mutatta be a terveit pártja elnökségének., mely szerint több mint húszezer új katonát akar toborozni, hogy pótolja a Bundeswehr létszámhiányát, és hadra foghatóbbá tegye azt. 

A Bild Pistoriust idézve úgy fogalmaz:

Ha támadás történik, nincs elég katonánk.

Hogy mindenki számára érthető legyen, azt is leírták, hogy Németországban a katonaságot Bundeswehrnek hívják. A katonák pedig a Bundeswehrben teljesítenek szolgálatot.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről