A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 869. napjáról.


 

 

21:15
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

Brit fegyverhasználati engedély

Sir Keir Starmer azt mondta az ukrán elnöknek, hogy a brit rakétákat fel lehet használni védelmi csapásokra Oroszországon belüli célpontok ellen.

A bejelentés akkor történt, amikor az új brit miniszterelnök szerdán találkozott Volodimir Zelenszkijvel a NATO-csúcson Washingtonban.

A Storm Shadow rakétákkal kapcsolatos döntés, amelyet Ukrajna is üdvözölt, a korábbi konzervatív kormány álláspontjához képest durva elmozdulást jelent a politikában.

John Healey, az új védelmi miniszter jelezte a lépést, de nem hajlandó "műveleti megállapodásokba" lépni, és azt mondta a Sky News-nak, hogy Nagy-Britannia "mindent meg fog tenni, hogy segítse Ukrajnát Putyin inváziójának visszaszorításában".

20:06
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb támogatást kap az ukrán ipar

A nyugati szövetségesek eddig mintegy 675 millió dolláros befektetési támogatást ígértek az ukrán védelmi ipar számára, hogy felfegyverezzék Kijev haderejét – jelentette július 11-én az Ukrajinszka Pravda az ukrán Stratégiai Ipari Minisztérium adataira hivatkozva.

19:15
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

Svédország vadászgépeket küldhet Ukrajnának

Stockholm nyitott arra, hogy Gripen vadászrepülőgépekkel lássa el Ukrajnát, miután "az F-16-os átadási program befejeződik", de a további lépések Kijevtől függnek - mondta Tobias Billstrom svéd külügyminiszter az Amerika Hangjának.

17:43
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

Dánia által finanszírozott tüzérségi lövegeket kap Ukrajna

Ukrajna tüzérségi képességei tovább nőnek a közeljövőben, miután 18 darab ukrán gyártmányú, Dánia által finanszírozott Bohdana önjáró tüzérségi löveg kerül leszállításra az ukrán hadseregnek a következő hónapokban.

A Bohdana - vagy teljes nevén a 2S22 Bohdana - egy önjáró löveg, egy teherautó alvázra szerelt tüzérségi ágyú, 42 kilométeres lőtávolsággal - írja a Kyiv Independent.

16:52
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

Gabonacsempészet gyanújával külföldi teherhajót foglaltak le az ukrán hatóságok

Külföldi teherhajót foglaltak le az ukrán hatóságok a Fekete-tengeren, Odessza megyénél, amelynek kapitányát őrizetbe vették, mert a gyanú szerint segített Moszkvának ukrán gabonát exportálni a megszállt Krímből - közölte csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A hajó, amelyet nem azonosítottak a közleményben, egy közép-afrikai ország lobogója alatt közlekedett, és többször kikötött a krími Szevasztopol tengeri kikötőjében, hogy mezőgazdasági termékeket vegyen fel - számolt be az SZBU.

Az orosz erők 2022-ben, a háború elején jelentős mezőgazdasági területeket foglaltak el Ukrajna déli részén..
    

Az SZBU szerint a hajó kapitánya és a legénység 12 tagja segített Oroszországnak több tonna, a megszállt déli ukrán területekről elvitt gabonát a Közel-Keletre exportálni, hogy orosz gabonaként értékesítse.

16:00
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb katonai segélyt küldött Litvánia Ukrajnának

Litvánia újabb katonai segélyt küldött Ukrajnának az Oroszország elleni küzdelemhez - jelentette be csütörtökön a vilniusi védelmi tárca.

A tájékoztatás szerint az ukrán hadsereg lőszert és felszerelést kapott a drónok elleni harcra. Emellett összecsukható ágyakat is szállítottak. Az újabb segély értékét a dokumentumban nem közölték.

Litvánia, amely az Európai Unió és a NATO tagja is, Ukrajna egyik leghatározottabb támogatója. A mintegy 2,8 millió lakosú balti állam arról számolt be, hogy a háború 2022. februári kirobbanása óta mintegy 686 millió dollár (249,2 milliárd forint) értékű katonai segélyt nyújtott Kijevnek.

14:50
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

Öt elemből álló támogatási csomag

Öt elemből álló ukrajnai támogatási csomag képezi az Ukrajna NATO tagsága felé vezető hidat - jelentette ki Jens Stoltenbergszerdán Washingtonban. Stoltenberg ezek között említette az Ukrajna védelméért felelős NATO-parancsnokság létrehozását, amely kiképzési feladatokat lát majd el, ezenkívül Ukrajna támogatására vonatkozó hosszú távú kötelezettségvállalást, valamint azonnali katonai támogatások bejelentését, ide értve a légvédelmet.

14:04
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

Románia Patriotot adományozott Ukrajnának, de másikat vár cserébe

"Románia számára az a fontos, hogy a NATO növelje a szövetséges jelenlétet a Fekete-tenger térségében, és elvárja, hogy záros határidőn belül egy másik Patriot rakétavédelmi rendszert kapjon az Ukrajnának adományozott Patriot rendszerért cserébe"

 - mutatott rá a román elnök, Klaus Iohannis szerdán Washingtonban.

12:48
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

EU-s hitelből újult meg az ukrajnai Bucsa vízellátása

Az Európai Beruházási Bank (EBB) 340 millió eurós (mintegy 135 milliárd forint) hiteltámogatásával megújult az ukrajnai háborúban jelentősen megsérült Bucsa városának vízellátó hálózata - közölte a luxembourgi központú uniós pénzintézet szerdán.
A közlemény szerint a város vízellátó létesítményeinek uniós hitelből végzett felújítási munkálatait követően mintegy kilencezer ember jut minőségi ivóvízhez.
Az orosz bombázások által megrongált vízhálózatot káros anyagok kiszűrésére alkalmas rendszerekkel, valamint vaseltávolító berendezéssel szerelték fel, amely - mint írták - tiszta, fogyasztás szempontjából biztonságos ivóvizet juttat a város lakossága számára.

11:51
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

Modi: India kész minden tőle telhetőt megtenni a béke érdekében

India és Ausztria készen áll minden tőle telhetőt megtenni az ukrajnai háború minél gyorsabb befejezése és az ország stabilitásának helyreállítása érdekében - jelentette ki szerdán, Bécsben tett látogatásán az indiai miniszterelnök.
Narendra Modi sajtótájékoztatóján "a történés helyétől függetlenül elfogadhatatlannak" nevezte ártatlan emberek halálát; hozzátéve, hogy "legyen szó a világ bármely pontjáról, a problémákat nem a harcmezőn kell megoldani". Azt is elmondta, hogy "India és Ausztria ezért fektet nagy hangsúlyt a diplomáciára és a párbeszédre, a béke és a stabilitás mielőbbi helyreállítása érdekében".

11:08
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

Ajándéknak álcázott bombákkal akartak orosz tisztviselőket felrobbantani

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) arról számolt be, hogy meghiúsított egy, három magas rangú orosz tiszt moszkvai felrobbantására irányuló ukrán kísérletet. A tájékoztatás értelmében őrizetbe vettek egy, az ukrán katonai hírszerzés által beszervezett, 30 éves, orosz állampolgárságú férfit, aki megszervezte, hogy futárszolgálatok nagy erejű, ajándéknak álcázott bombát juttassanak el a védelmi minisztériumi vezetők lakcímére.
A pokolgépeket azt követően kellett volna felrobbantani, miután a futárok visszaigazolták a kézbesítést. A vádlott, aki beismerte, hogy májusban szervezték be, azt mondta, hogy pénzért vállalta az együttműködést.

10:27
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna és Luxemburg megállapodást ír alá

Ukrajna és Luxemburg kétoldalú biztonsági megállapodást ír alá. A megállapodás értelmében Luxemburg katonai segítséget nyújt a következő 10 évben, és ígéretet tesz Ukrajna informatikai képességeinek és műholdas technológiájának támogatására.
 

09:48
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb Holland támogatás

Hollandia további 300 millió eurót (324,8 millió dollárt) különített el F-16-os vadászrepülőgépek lőszereinek vásárlására Ukrajnának – jelentette be a holland védelmi minisztérium július 10-én.

08:56
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

Úton az F-16-osok

Úton vannak az első F-16-os vadászgépek Hollandiából és Dániából Ukrajnába – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Ezenkívül a NATO-szövetségesek 43 milliárd dolláros kötelezettségvállalást jelentenek be Ukrajnának jövőre – közölte a Fehér Ház.

08:21
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

Kanada katonai segélyt ígér

Kanada közel 370 millió dolláros katonai segélyt ígér Ukrajnának. Volodimir Zelenszkij elnök köszönetét fejezte ki Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek az 500 millió kanadai dollár (367 millió dollár) értékű új katonai támogatási csomag bejelentéséért.

07:21
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

Lengyelország elutasította az ukrán kérést

Lengyelország nem tesz eleget Ukrajna azon kérésének, hogy a Nyugat-Ukrajna felé tartó orosz rakétákat megsemmisítsék – jelentette ki Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter július 10-én.

06:05
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

A NATO főtitkára szerint Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan - jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban. Az MTI tudósítása szerint Jens Stoltenberg az Ukrajnát érintő szerdán hozott döntésekről elmondta, hogy azok a támogatás növeléséről szólnak. Beszámolt arról, hogy az Ukrajnának szánt nemzetközi biztonsági támogatás legnagyobb részének összehangolása a NATO kezébe kerül, amelyet németországi központból irányítanak egy altábornagy parancsnoksága alatt. A központot kiegészítik a keleti tagállamokban létesítendő elosztó-központok, ahonnan a szállítmányokat eljuttatják Ukrajnába - tette hozzá a főtitkár. Ugyancsak a NATO koordinálja majd az ukrán erők kiképzését tagországok területén. 

    Jens Stoltenberg kifejtette, hogy az Ukrajna támogatására hozott döntések nem teszik a szövetséget a konfliktus részesévé, de segítenek Ukrajnának abban, hogy élni tudjon az önvédelem jogával. 

Hozzátette, hogy 40 milliárd eurós kiindulási összeggel pénzügyi ígéret is született Ukrajna számára, hogy olyan katonai erőt tudjon kiépíteni, amely győzelemre képes és el tudja hárítani az orosz agressziót, valamint elrettentést jelent a jövőben. 

Jens Stoltenberg szavai szerint ezek az eszközök arra szolgálnak, hogy a háború lezárható legyen, és úgy fogalmazott, hogy "minél hitelesebb és minél tartósabb a támogatás, Moszkva annál gyorsabban felismeri majd, hogy nem tud bennünket kifárasztani".  

A NATO-csúcstalálkozó szerdán nyilvánossá tett nyilatkozata úgy fogalmaz, hogy Ukrajna jövője a NATO-ban van, és a szövetség "folytatja támogatását a teljes euroatlanti integráció felé vezető visszafordíthatatlan úton, ide értve a NATO-tagságot is". A NATO-ba való hivatalos meghívóval kapcsolatban a közleményben az olvasható, hogy az akkor történhet meg, amikor a szövetségesek között erről egyetértés születik és Ukrajna teljesíti a feltételeket. 
Az állam és kormányfők által elfogadott közös dokumentum egyben azt is hangsúlyozza, hogy a NATO nem keres konfliktust Oroszországgal, és nem jelent rá veszélyt, valamint tartalmazza a kommunikációs csatornák nyitva tartásának fontosságát a kockázat csökkentése és eszkaláció megelőzése érdekében. 
A szerdai ülésnapot követő sajtótájékoztatón Jens Stoltenberg azt is elmondta, hogy döntések születtek a NATO erősítése és tagjai biztonságának növelése érdekében, valamint szó volt a biztonság fentartását szolgáló költségek megosztásáról. Beszámolt a védelmi szövetség keleti tagállamaiba telepített harckész egységekről, és arról, hogy jelenleg több mint 500 ezer katona áll készenlétben a szövetség területén. Hozzátette, hogy a NATO az elmúlt időszakban a hidegháború óta legátfogóbb védelmi tervet volt képes életbe léptetni. 

A főtitkár kifejtette: az eredmények elérését az tette lehetővé, hogy a tagállamok történelmi mértékben növelték védelmi kiadásaikat. Ismét rámutatott arra, hogy, amikor 2014-ben megfogalmazták a GDP 2 százalékának megfelelő előírást a tagállamok védelmi kiadásaira vonatkozóan, akkor csupán 3 szövetséges tudta azt teljesíteni, míg jelenleg 23. 

Beszámolt arról, hogy a NATO állam- és kormányfőinek ülésén megállapodás született a védelmi ipari együttműködésről a termelés fokozása érdekében. Jens Stoltenberg sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy a szövetségesek a lég- és rakétavédelem megerősítéséről is döntést hoztak, aminek része egy új támaszpont kialakítása Lengyelországban. A NATO washingtoni csúcstalálkozója csütörtökön folytatódik, amikor a tagországok állam- és kormányfőihez csatlakoznak az Európai Unió képviselői, valamint az indiai- és csendes-óceáni térség több vezetője, ezt követően pedig összeül a NATO-Ukrajna Tanács is, amelyen részt vesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.
 

06:02
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

Ennyien érkeztek Ukrajnából Magyarországra

Magyarország területére 2024. július 10-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6739 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6304 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte az MTI az Országos Rendőrfőkapitányság közleménye alapján. A beléptetettek közül a rendőrség 57 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.
 

06:00
július 11, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt tegnap

Az orosz-ukrán háború legfontosabb tegnapi történéseit itt olvashatja el. 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!