Sikeres Orbán Viktor békemissziója - emiatt támadják, akik nem érdekeltek a békekötésben

OrbánViktor, Orbán, Viktor, Havasi, Bertalan,  HavasiBertalan,  EU-csúcs, Brüsszelben, Brüsszel, Belgium, 2024. június 27.,
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek adott interjút, melyben arról beszélt, hogy béketárgyalásoknak kell elkezdődniük, Magyarország célja pedig ez. Arról is szólt, hogy Donald Trump megválasztása hozhatja el a békét.
Vágólapra másolva!

Magyarország célja, hogy béketárgyalások kezdődjenek mindkét harcoló fél részvételével, s ezáltal véget érjen az orosz-ukrán háború – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek adott interjújában, írja a Magyar Nemzet. A külügyminiszter szerint ennek eléréséhez „erős külső hatásra” van szükség, amit csak Donald Trump volt amerikai elnök megválasztása hozhat el.

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: Facebook

Esélyt látunk a békére, ha Trump elnök nyer. Esélyt látunk a jó magyar-amerikai kapcsolatokra, ha Trump elnök nyer

– ismertette Szijjártó.

Orbán Viktor miniszterelnök kijevi és moszkvai békemissziós útja megmutatta, mekkora a távolság a felek álláspontja közt, és más nyugati vezetők nem akarják vagy nem tudják őket összehozni – mondta Szijjártó Péter.

Mint ismert, Trump többször kijelentette, hogy megválasztása esetén hamar véget vet a háborúnak. A lap ismerteti a Reuters hírügynökség alapján, hogy a múlt hónapban tanácsadói egy olyan tervet vázoltak fel, amely Ukrajna további támogatását a béketárgyaláson való részvételétől tenné függővé.

Hatalmas eszkalációs kockázatot látunk

– mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter szerint Oroszország nem jelent fenyegetést, mert nem kockáztatnának egy konfliktust a Nyugattal.

A Magyar Nemzet arról is ír, hogy a soros magyar elnökséget ott akadályozzák, ahol csak tudják. Mint írják: a brüsszelitáknak nem tetszik Orbán Viktor békemissziója. Információk szerint az újraválasztására váró Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, „rendkívül elégedetlen” Orbán Viktor békemissziójával. 

Arra, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, "politikai hibának" nevezte a magyar kormányfő moszkvai látogatását, a külügyminiszter úgy reagált, hogy a látogatás során nem használták az EU zászlaját, nem az Európai Unió nevében léptek fel. 

A külügyminiszter közölte, hogy elfogadhatatlan beavatkozásnak tartja ugyanakkor David Pressman budapesti amerikai nagykövet szavait, aki szerint a profitról szól a magyar kormányfő békemissziója.

Amit a budapesti amerikai nagykövet csinál, az politikai aktivizmus... Ő az ellenzék vezetője

– mondta a külügyminiszter.

A NATO Ukrajnáról szóló intézkedéscsomagjával kapcsolatban a külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország nem áll az elfogadásának útjába, de nem is vesz részt benne. Az Európai Unió háborúpárti erői eközben a békemisszió támogatása helyett retorziókkal fenyegetik Magyarországot - emlékeztet a lap. Ahogy beszámoltak a brüsszeli Politico alapján, az uniós nagykövetek szerdai találkozóján kollégái szabályosan nekiestek Ódor Bálint magyar delegációvezetőnek, azzal vádolva a magyar kormányt, hogy a békemisszió nem a békét szolgálja, hanem Putyin malmára hajtja a vizet. 

A Politico arról is írt, hogy megfosztanák Magyarországot a soros elnökségtől, de név nélkül nyilatkozó források szerint erre kevés reális esély mutatkozik.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről