Vádalkut kötött a Boeing

Vágólapra másolva!
A Boeing bűnösnek vallja magát csalás vádjában a 737 Max típusú utasszállító repülőgépek két halálos balesetének ügyével kapcsolatban - közölte az Igazságügyi Minisztérium vasárnap este.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, több ezer milliárd forintra perelhetik a Boeinget két halálos repülőgépbaleset miatt az áldozatok családjai. 2018 októberében a Lion Air légitársaság egyik Boeing 737 MAX típusú gépe a Jáva-tengerbe csapódott, a fedélzeten tartózkodó mind a 189 utas meghalt. Majd 2019 márciusában az Ethiopian Airlines ugyanilyen típusú gépe Addis Ababából való indulása után zuhant le, a katasztrófában 157-en haltak meg.

A szövetségi ügyészek amerikai kormány megtévesztését célzó összeesküvéssel vádolják a Boeing repülőgépgyártó céget, azzal, hogy félrevezette a szabályozó hatóságokat egy olyan repülésirányító rendszerrel kapcsolatban, amely érintett volt a 2018 októberében Indonéziában és kevesebb mint öt hónappal később Etiópiában történt halálos balesetekben. 

Később bebizonyosodott, hogy a Boeing felelős az átesésgátló rendszernél kimutatott hibáért. Ráadásul néhány évvel a történtek után újabb hibákat tártak fel a vállalatnál, melyek súlyos repülésbiztonsági kockázatokat rejtenek. 

Boeing 737 Fotó: Anadolu via AFP.

Az ügyészek azzal vádolják az amerikai repülőgépipari óriást, hogy megtévesztette a hatóságokat, amelyek jóváhagyták a repülőgépekre és a pilótaképzésre vonatkozó előírásokat. Az amerikai szövetségi ügyészek a héten a Boeingnek azt a választási lehetőséget adták, hogy a cég bűnösnek vallja magát és a büntetés részeként pénzbírságot fizet, vagy bíróság elé áll összeesküvés bűntette miatt. 

A vádalku, amelyet a szövetségi bírónak még jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hatályba lépjen, újabb 243,6 millió dolláros (89 milliárd forint) bírság megfizetésére kötelezné a Boeinget. Ez ugyanakkora összeg, amelyet egy 2021-es megállapodás keretében a cég már kifizetett. Egy független ellenőrt neveznének ki a Boeing élére, aki három éven át felügyelné a cég repülésbiztonsági és minőségbiztosítási eljárásait. 

A vádalku két Max típusú repülőgép lezuhanására korlátozódik, ahol a fedélzeten tartózkodó (összesen) 346 utas és a személyzet minden tagja meghalt. 

Az igazságügyi minisztérium egyik tisztviselője szerint a Boeing nem kap mentességet más incidensekért. Az alku nem terjed ki a Boeing jelenlegi vagy volt tisztviselőire sem, csak a vállalatot mentik fel a felelősség alól - írja a New York Post.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!