Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Máig megoldatlan a világtörténelem egyik legnagyobb rejtélye

Aquascogoc település elpusztítása
Vágólapra másolva!
A Roanoke kolónia rejtélyes eltűnése az amerikai történelem egyik legmegmagyarázhatatlanabb tragédiája: 117 angol telepes tűnt el az Észak-Karolinához tartozó Roanoke-szigetről. Több mint négy évszázada fedi homály rejtélyes sorsukat, a kutatók azóta sem tudtak megdönthetetlen bizonyítékkal szolgálni az eltűnésükre vonatkozóan.
Vágólapra másolva!

John White vezetésével 1585-ben telepesek egy csoportja érkezett az Újvilágba, hogy otthont teremtsenek maguknak a Roanoke-szigeten. Kezdeti optimizmusuk hamar elmúlt, a kemény telek, a fogyatkozó élelemkészletek és a bennszülött törzsekkel való feszült kapcsolatok súlyos kihívások elé állították őket. 

White 1587-ben visszatért Angliába, hogy utánpótlást vigyen, de a spanyol Nagy Armada támadása miatt három évre el kellett halasztania a visszaútját. Amikor 1590-ben végre visszatérhetett, a kolónia üresen állt. A házak romokban hevertek, egyetlen ember sem volt sehol, és csak egy rejtélyes "Croatoan" felirat utalt a telepesek sorsára.

Azóta számtalan elmélet született a Roanoke kolónia eltűnésének okát illetően. A Promotions.hu cikke szerint vannak, akik betegséget vagy éhezést feltételeznek, míg mások bennszülött támadástól vagy akár kannibalizmustól tartanak. A Chesapeake-öböl menti településen egy fába faragva találtak egy "Croatoan" feliratot, amit egy barátságos indián törzs neveként értelmeztek. Ebből az eltűnt kolóniát keresők arra jutottak, hogy délre kell hajózniuk, a törzs központjához, a Hatteras-szigetre. Miután azonban hajóra szálltak, a viharos időjárás egyre északabbra kényszerítette őket, egészen addig, míg nem maradt más választásuk, mint hazatérni. Angol hajó nem is jutott el később sem a Hatterasra, de az Outer Banks mellett elhajózó spanyolok később integető és európai stílusú hangszereken játszó indiánokat láttak.

Két olyan hipotézis is létezik, amelyek szerint az angolok sorsa tragikus véget ért.

Az egyik alapján a Karib-térségben tartózkodó spanyolok valahogy tudomást szereztek a kolónia létezéséről, így megkereshették és kifoszthatták.

A másik erőszakos halálról szóló elmélet a különböző indián törzsek hatalmi harcát teszi felelőssé azért, hogy a telepesek soha többé nem kerültek elő. A szárazföld belsejébe költözött kolónia lakosainak indián szövetségeseit vélhetően legyőzte egy másik törzs, és amikor ez megtörtént, az angolokat már senki nem védte: a férfiakat lemészárolták, a nőket, gyermekeket rabszolgasorba vetették.

Roanoke
A rejtélyes Croatoan felirat utalt a telepesek sorsára
Fotó: Wikipedia Commons

Sokkal pozitívabb végkicsengésű hipotézis, hogy a telepesek összebarátkoztak az őslakosokkal, és beolvadtak közéjük.

Az 1607-ben alapított Jamestown település lakói is tettek egy komolyabb kísérletet, hogy felkutassák az elveszett telepeseket. Keresőcsapatuk számos indián törzzsel felvette a kapcsolatot, és az eltűnt telepesek felől kérdezősködött. Az elbeszélésekből érdekes történetek rajzolódtak ki: egyes indiánok olyan kétszintes, a partszakasztól távolabb eső területeken található építmények felbukkanásáról számoltak be, amelyek kísértetiesen emlékeztettek az angolok lakóépületeire. Mások olyan törzsek létezéséről beszéltek, amelyek tagjai képesek angol nyelvű szövegeket olvasni, és európai módon öltözködnek, tehát minden valószínűség szerint kapcsolatba léptek a roanoke-i telepesekkel.

Az egyik legelképesztőbb feljegyzés szerint olyan kisfiút is látni véltek a szemtanúk, aki indián ruhát viselt ugyan, ám a bőre tejfehér, a haja pedig szőke volt.

Annyi bizonyos, hogy máig számos Roanoke környékén élő indiánnak vannak európaias vonásai, például előfordul körükben a világos haj és a szürkéskék szemszín.

A kolónia eltűnésére vonatkozó végleges válasz azonban továbbra is várat magára, rejtélyük továbbra is izgatja a képzeletet, és arra ösztönzi a kutatókat, hogy igyekezzenek megfejteni ezt a több évszázados titkot.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről