A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
HUNMagyarország
20:30VívásHungary-Japan
NyílNyíl

Megszólaltak a németek a történelmi, éveken át készülő fogolycseréről

Vágólapra másolva!
Nagy dilemmát okozó kényes ügy volt az egyes nyugati országok, valamint Oroszország és Fehéroroszország között megvalósítandó fogolycsere-megállapodás - jelentette ki pénteken Annalena Baerbock német külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a hidegháború óta a legjelentősebb fogolycsere történt a Nyugat és Oroszország között.

A német kormány nem könnyű szívvel hozta meg a döntést

- mondta Baerbock a BR24 német rádiónak nyilatkozva, különösen arra utalva, hogy az alku keretében el kellett engedni Németországból a gyilkosság miatt életfogytig bebörtönzött Vagyim Kraszikovot, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi magas rangú tisztjét. Kraszikov 2019-ben Berlin belvárosában meggyilkolt egy korábban Csecsenföldön harcoló hadvezért.

A csütörtöki fogolycserében a két oldal összesen 26 embert adott át a másiknak Ankarában.

Baerbock elismerte, hogy az ügy heves vitát váltott ki, de a végén megkönnyebbülést hozott. Boris Pistorius német védelmi miniszter dél-koreai látogatásán azt mondta az ügyről, hogy a megszületett megállapodás a tárgyalások sikerét tükrözi.

Germany trip by Annalena Baerbock
Annalena Baerbock. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / AA/photothek.de

Úgy vélem, a kancellári hivatal ebben az esetben briliánsan tárgyalt és jó eredményt sikerült elérnie (...), ami nyilvánvalóan vitatható, hiszen az egyik ember bánata a másik öröme az ügyben

- fogalmazott a védelmi tárcavezető. Hangsúlyozta, hogy az ügy kulcsfontosságú mozzanata az, hogy ártatlan embereket sikerült orosz börtönökből kiszabadítani. Joe Biden amerikai elnök csütörtökön nyilvánosan is köszönetet mondott Olaf Scholznak a fogolycsere-megállapodásban játszott szerepéért, mondván, hogy a német kancellár "jelentős engedményeket" tett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!