A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Már a 18 évesek is menekülnek a kényszersorozás elől Ukrajnából

Vágólapra másolva!
Ukrajna lakosai attól tartva, hogy a mozgósítás a 18 éves fiúkat is érintheti, megpróbálják külföldre menekíteni gyerekeiket - mondta Szergej Lebegyev, a mikolajivi orosz ellenállás koordinátora a TASZSZ-nak.
Vágólapra másolva!

"Olyan hírek láttak napvilágot, hogy a mozgósítási küszöböt 18 éves korra csökkentik" - mondta Lebegyev.
 Korábban a Rada Gazdaságfejlesztési Bizottságának elnöke, Dmitrij Nataluha a Financial Timesnak adott interjújában azt mondta, 

Ukrajnában mintegy 800 ezer katonai korú férfi bujkál a mozgósítás elől.

Oksen Lisovoy, Ukrajna oktatási és tudományos minisztere pedig arról tájékoztatott, hogy a minisztérium feltételezése szerint ezen a nyáron mintegy 200 ezer férfi kért halasztást egyetemi tanulmányait illetően - írja a TASZSZ.

Ukrajnában 2022 februárja óta hirdettek általános mozgósítást, amelyet többször is meghosszabbítottak, miközben a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a katonai korú férfiak ne kerüljék el a szolgálatot. Az ukrán közösségi oldalakon rendszeresen látni videókat „erőszakos mozgósításról”. 

A katonakorú férfiak pedig bármilyen eszközt bevetnek, hogy megpróbálják elhagyni az országot, gyakran életüket kockáztatva.

Április 2-án Ukrajnában 27-ről 25 évre csökkentették a mozgósítási korhatárt. Május 18-án életbe lépett az országban a mozgósítás szigorításáról szóló botrányos törvény, amely több százezer ukrán behívását teszi lehetővé a hadseregbe - számolt be a Gazeta.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!