A pilóta hibája miatt lezuhant egy F-16-os vadászgép Ukrajnában

Vágólapra másolva!
A The Wall Street Journal szerint egy F-16-os azért zuhant le Ukrajnában, mert a pilóta hibázott. Ez az ukránok első F-16-os vesztesége, amik csak néhány hete érkeztek meg az országba.
Vágólapra másolva!

Ukrajna augusztus elején kapta meg az első F-16-osokat, egy évvel azután, hogy szövetségesei a vilniusi NATO-csúcson megalakították a vadászrepülőgép-koalíciót, hogy Kijevet pilóták kiképzésével és vadászgépekkel támogassák. Kijevnek Hollandia, Dánia, Norvégia és Belgium összesen legalább 79 db F-16-os repülőgépet ígért. 

A médiajelentések szerint eddig mindössze 10 db repülőgépet szállítottak le. 

Oroszország augusztus 26-án 200 rakétát és drónt indított az Ukrajna elleni eddigi legnagyobb légitámadás részeként. Aznap lezuhant egy F-16-os vadászgép Ukrajnában - jelentette elsőként a The Wall Street Journal egy forrásra hivatkozva. A gép az orosz fegyveres erők masszív ágyúzása közben zuhant le, de a lezuhanás oka pilótahiba volt. Ez az első olyan F-16-os, amit a nyugati országok álltal szállítottak Ukrajnának és megsemmisült. 

Az orosz csapások több polgári, energetikai és üzemanyag-ellátó létesítményt megrongáltak, köztük a kijevi vízerőmű egy részét, hét ember meghalt és legalább 47 másik megsebesült.

Bár a repülőgépet nem találta el orosz tűz, az mégis lezuhant az augusztus 26-i orosz tömegtámadás során - írja a Kyivindependent. Röviddel a WSJ beszámolójának megjelenése után az ukrán légierő nyugati légi parancsnoksága bejelentette, hogy Olekszij Mes pilóta augusztus 26-án meghalt.

Olekszij három cirkálórakétát és egy támadó drónt semmisített meg, miközben visszavert egy masszív orosz kombinált légi és rakétatámadást

 - közölte a parancsnokság. Az alezredes temetésére augusztus 29-én került sor. Olekszandr Szirszkij főparancsnok posztumusz ezredesi rangot adományozott Mesnek. Volodimir Zelenszkij elnök augusztus 27-én megerősítette, hogy F-16-os vadászgépeket vetettek be az augusztus 26-i támadás visszaverésére. Ukrajna 102 rakétát és 99 drónt lőtt le az Oroszország által a reggeli támadás során indított 127 rakétából és 109 drónból. Mint a The Economist írta, Kijev tíz vadászgépet kapott, 2024. végéig pedig további 20 amerikai gyártmányú gép érkezik az országba. Hollandia is átadott már vadászgépeket, de azt nem tudni, hogy mennyit - írja a Meduza. Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!