A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Kiürült Szantorini: a valaha volt legrosszabb turistaszezont zárták

Turisták Szantoriniben.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A valaha volt legrosszabb turistaszezont zárták Szantoriniben. A helyiek felfedték az igazságot a kihalt nyaralóhelyről és az ehhez vezető okokról.
Vágólapra másolva!

Ha Szantorini jut eszünkbe, általában a zsúfolt, fehérre meszelt utcák és a tökéletes naplementés fotóért tolongó turisták jutnak eszünkbe. Miközben egyesek arra figyelmeztetnek, hogy a szigetet elárasztják a nyaralók, más helyiek azt állítják, hogy a görög üdülőhely nehezen tud elég turistát magához csábítani.  

Az igazság az, hogy a sziget üres. Most olyan, mint még soha, ez az eddigi legrosszabb szezonunk

- mondta Gianluca Chimenti, egy helyi utazásszervező, aki 18 éve él Szantorinin.

Állítása szerint a tengerjáró hajók utasai és a forró napsütésben az utcákon kígyózó látogatók sorait bemutató videók elriasztják a turistákat, akik inkább nem maradnak hosszabb ideig a szigeten. 

Az utazásszervező hozzátette:

A probléma az, hogy a közösségi média teljesen mást mutat, mint ami a valóság.

A TikTok és az Instagram tele van olyan videókkal, amelyeken a sziget legnépszerűbb helyeit túlzsúfoltan mutatja. 

De annak ellenére, hogy július és augusztus főszezon a szigeten, a jelentések szerint este 9 óra után a városközpontok sok helyen kihaltak.

A sziget fő látványosságaiba özönlők közül sokan a tengerjáró hajók utasai, mivel Szantorini a görög hajóutak egyik legfontosabb állomása. Amikor a tömeg elvonul, Chimenti szerint a szállodák nagyjából a normál szezon 30 százaléka alatt vannak.

Az egyik turista által július végén megosztott videón látszik, hogy Oia utcái szinte teljesen kihaltak. 

Míg a felvételen üresek egyes helyek, a szikla tetején lévő kilátóhelyen a turisták 20 percig vagy még tovább állnak sorban a tökéletes Instagram-kép elkészítésének reményében. 

Turisták Szantoriniben.
Fotó: AFP / Aris Oikonomou / AFP

A 20. század végéig Szantoriniben a legtöbb helyi lakos inkább a mezőgazdaságból, mint az idegenforgalomból élt. A látogatók száma az 1960-as évektől kezdve nőtt, mivel a sziget hírnevet szerzett lenyűgöző kilátásáról és ikonikus építészetéről - de a sziget fejlődése nem tudott lépést tartani vele.

Túlturizmus nem létezik. Amit én látok, az a struktúrák hiánya

- mondta Chimenti. 

A tavalyi rekordszámú, 32,7 millió görögországi látogatóból mintegy 3,4 millió, azaz minden tizedik ember a mindössze 15 500 lakosú szigetre látogatott. 

Panos Kavallaris tanácsos korábban egy azóta törölt Facebook-bejegyzésben felszólította a lakosokat, hogy maradjanak otthon, és kerüljék el azt a 17 000 turistát, akik naponta érkeznek a szigetre.

A lakosok bírálták a tanácsos kérését, egy lakó a közösségi médiában kommentálta: 

Ő hivatalosan arra kéri a helyieket, hogy zárkózzanak be otthonukba, hogy a turisták szabadon kószálhassanak. Csodálatos.

Chimenti azt javasolta, hogy a körutazások üzemeltetői szervezzenek túrákat a sziget más részeire is, és koordinálják úgy a helyzetet, hogy az emberek ne egyszerre tömörüljenek ugyanazokra a területekre. 

Eközben a nyaralók kezdenek a sziget csendesebb - de ugyanolyan festői - részei felé fordulni, hogy nyaralásuk inkább a látvány, mint a tömeg miatt legyen emlékezetes - írta a Daily Mail.

Túlturizmus – egyre többet lehet találkozni ezzel a kifejezéssel, amely annak nyomán született meg, hogy egyre több országban szembesülnek azzal a helyzettel, hogy az üdülőközpontok túlterheltek, a tömeg akkora, ami már az ott lévőket is zavarja, és rontja az üdülési élményt.

A görög kormány most meghozta a döntést: korlátozzák a görögországi legnépszerűbb szigeteket felkereső tengerjáró hajók számát. Egyre több gondot okoz a sok látogató Athénnak is, olyannyira, hogy az ott élő embereknek lakhatási problémáik lettek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!