Farkasok raboltak el kisgyerekeket Indiában

Vágólapra másolva!
Az indiai Uttar Pradesh államban egy áramszünet során az éjszaka folyamán elvittek a farkasok egy négyéves kislányt. Holttestét másnap találták meg a cukornádültetvények között, mintegy 500 méterre az otthonától. A hónap elején egy szomszédos faluban szintén egy nyolcéves fiút ért támadás. A káros emberi tevékenység okozta éghajlatváltozás során a farkasok élőhelye és táplálékszerzési lehetősége egyre inkább beszűkül. Ilyen esetben a felügyelet nélkül hagyott gyerek célponttá válhat, de csak veszett állat támad, és csak Indiából ismertek ilyen jellegű támadások.
Vágólapra másolva!

Április közepe óta farkastámadások hulláma rettegésben tart mintegy 30 falut Bahraich körzetben, a nepáli határ közelében. Kilenc gyermeket és egy felnőttet ragadtak el és öltek meg a farkasok. 

A legfiatalabb áldozat egy egyéves kisfiú volt, a legidősebb pedig egy 45 éves nő. Legalább 34 másik személy megsérült.

Az érintett falvakat félelem kerítette hatalmába. Sok falusi házban nincs zár, a gyerekeket bent tartják, és férfiak járőröznek éjszaka a sötétben kivilágított utcákon. A Barron's szerint a hatóságok drónokat és kamerákat vetettek be, csapdákat állítottak fel és petárdákkal ijesztették el a farkasokat. Eddig három farkast fogtak be és helyeztek át állatkertekbe.

Az ilyen ember elleni támadások rendkívül ritkák, és a legtöbbször veszettséggel fertőzött farkasokról van szó. A veszett farkas jellemzően többször támad anélkül, hogy felfalná az áldozatot - írja az Arab News.

A Norvég Természetkutató Intézet jelentése 2002 és 2020 között 21 országban - köztük Indiában - 489 farkastámadásról számolt be. Ezek közül csak 26 volt halálos kimenetelű, és csak veszett állatok támadtak.

Észak-Amerikában az elmúlt 50 évben mindössze két halálos eset volt - mondta Dave Mech, a farkasok viselkedésére szakosodott neves amerikai biológus a BBC-nek.

Az éghajlatváltozás egy fokozatos folyamat, de az állandó áradások a farkasok élőhelyének megzavarásához vezethetnek, ami az emberi települések felé kényszeríti őket élelem után kutatva"

- mondja Amita Kanaujia, a Lucknowi Egyetem Vadvilágtudományi Intézetének munkatársa.

1996-ban is történtek hasonló esetek Uttar Pradesh tartomány falvaiban.  A szakértők megállapították, hogy az esetek olyan gyerekekkel történtek, akiket felügyelet nélkül hagytak, amely gyakran megtörténik, mivel az áldozatok többsége elszegényedett, egyszülős háztartásokból származott, amelyeket általában az anyák vezettek.

Ezekben a szegény indiai falvakban a jószágokat gyakran jobban védik, mint a gyerekeket. Egy éhes farkas számára - aki a zsákmányállatok kimerülő élőhelyével és a jószághoz való korlátozott hozzáféréssel szembesül - egy ilyen helyzetben a gyerekek még valószínűbb, hogy célpontjává válnak „Sehol máshol a világon nem tapasztaltunk olyan hullámszerű farkastámadásokat, amelyek gyermekek ellen irányultak volna” - mondta nekem Yadvendradev Jhala, egy vezető indiai tudós és természetvédő.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!