Hatalmas hadgyakorlattal és hidegháborús gondolattal üzent Putyin a világnak

Az Okean-2024 hadgyakorlat
Az Okean-2024 hadgyakorlat
Vágólapra másolva!
Megkezdődött az Okean–2024, amelyet Vlagyimir Putyin az elmúlt 30 év legnagyobb hadvezetési és vezérkari gyakorlatának nevezett. Az orosz elnök a hadgyakorlaton elmondott, online közvetített beszédében többször is említette az Amerikai Egyesült Államokat és annak „agresszív politikáját”.
Vágólapra másolva!

Putyin megjegyezte: az USA „mindenáron igyekszik fenntartani globális katonai és politikai dominanciáját”, és Ukrajnát felhasználva „stratégiai vereséget akar okozni” Oroszországnak. 

Putyin szerint az USA és műholdjai növelik katonai jelenlétüket Oroszország nyugati határainak közelében,

az Északi-sarkvidéken és az ázsiai csendes-óceán térségében – mint megjegyezte, az USA és szövetségesei nem is leplezik közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták telepítésére vonatkozó terveiket.

Szerinte az Egyesült Államok „fegyverkezési versenyt provokál”,

tekintet nélkül európai és ázsiai szövetségeseinek biztonságára. Kijelentette, hogy Oroszországnak készen kell állnia arra, hogy visszaverje az esetleges katonai agressziót.

Óriási haderő mozdult meg

A karpat.in.ua cikke felidézi: Putyin beszédében arra is kitért, hogy a hadgyakorlat aktív szakaszában a legösszetettebb feladatokat fognak elvégezni. „Az elmúlt három évtized folyamán először tartunk tengeren ilyen nagyszabású gyakorlatot” ‒ mondta.

Az egyhetes gyakorlaton a kínai hadsereg hadihajói és repülőgépei is részt vesznek, 15 állam képviselőit hívták megfigyelőnek. A gyakorlatok helyszíne a Csendes-óceán, a Jeges-, a Földközi-, a Kaszpi- és a Balti-tenger. 

Mintegy 400 hadihajót, tengeralattjárót, 120 repülőgépet, helikoptert és több mint 90 ezres személyi állományt vontak be.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!