Emelkedett a Jagi tájfun áldozatainak száma

Emelkedett a Jagi tájfun áldozatainak száma.
Fotó: AFPNhac NGUYEN / AFP
Vágólapra másolva!
Vietnam északi részén 87-re emelkedett a Jagi tájfun okozta árvizek és földcsuszamlások halálos áldozatainak száma; a katasztrófában további 70 ember eltűnt, több százan pedig megsérültek - közölte az állami média.
Vágólapra másolva!

A hatósági jelentések szerint a vietnami fővárosban, a 8,5 millió lakosú Hanoiban 2008 óta nem tapasztalt árvíz pusztított. A régióban több millió háztartás és számos vállalat, illetve ipari központ maradt áram nélkül, a vihar okozta áradások az ország élelmiszerellátásában létfontosságú mezőgazdasági területeken is jelentős kárt okoztak. Összeomlott egy híd is a szupertájfun miatt.

A víz autópályákat árasztott el, megrongálta a távközlési hálózatokat, elsodort több hidat és több ezer fát.

Hanoiban 2008 óta nem tapasztalt árvíz pusztított.
Fotó: AFP / Huu Hao / AFP

A VTV vietnami állami televízió beszámolói szerint a heves esőzések és földcsuszamlások 19 ember halálát okozták a Kínával határos északnyugati Lao Cai tartományban, a hegyvidéki Yen Bai tartományban pedig legalább 32-en vesztették életüket, heten eltűntek és több ezer embert evakuáltak. 

Cao Bang tartományban a földcsuszamlások miatt 19 ember meghalt és 36 másik eltűnt - közölték.

A Kék Sárkány Gyermekalapítvány helyi nonprofit szervezet arról számolt be, hogy Ha Giang és Dien Bien tartományok hegyvidéki részein több százan kényszerültek elhagyni a lakóhelyüket, sokan azonban a területen rekedtek, mert a földcsuszamlásokból származó törmelék eltorlaszolta az utakat.

A Jagi, amely idén eddig a világ második és Ázsia legerősebb trópusi ciklonja, először szupertájfunként csapott le a Fülöp-szigetekre, ahol a hét elején tizennégy halálos áldozatot követelt. 

Szélereje óránkénti 149 kilométerre mérséklődött, amikor Vietnamban szombat délután elérte a szárazföldet, míg egy nappal korábban még 234 kilométer/órás szelet mértek a dél-kínai Hajnan szigetén, ahol legalább ketten meghaltak és szintén sokan megsérültek.

A Jagi szupertájfun miatt öszeomlott egy híd Észak-Vietnamban, a katasztrófa pillanatát rögzítette egy autó fedélzeti kamerája. A tájfun irtózatos pusztítást végzett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!