Óriási jobboldali győzelmet várnak az osztrák választáson

Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezére
Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezére
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Migráció, biztonság, orosz–ukrán háború – ezek a területek lesznek a hétvégi osztrák parlamenti választás fókuszában. A két legnépszerűbb párt, a szabadságpárt és a néppárt együttműködése kézenfekvő lenne, amire már volt is példa korábban. A tárgyalások azonban kudarcba fulladhatnak, mert a néppárt kizárta annak lehetőségét, hogy a szabadságpárt vezérével Herbert Kickllel dolgozzon együtt.
Vágólapra másolva!

Új parlamentet választanak az osztrákok vasárnap, amelynek eredményei estére várhatók. Az első részeredményeket azonban már nem sokkal 17 óra után nyilvánosságra hozzák majd, mivel 16 órakor zárnak a szavazókörök. Az idei voksolás a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) győzelmét hozhatja, hiszen Herbert Kickl pártja hónapok óta veretlenül áll a közvélemény-kutatások első helyén.

Az FPÖ 27-28 százalék körül áll az osztrák választási felmérésekben, amelyet a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) és a szociáldemokraták (SPÖ) követnek. Mögöttük az osztrák Zöldek és a liberálisok küzdenek a negyedik helyért.

Idén egy új párt is megmérkőzik. A Sörpárt először indul országosan, és a felmérések szerint a punkrocker Dominik Wlazny (művésznevén Marco Pogo) baloldali–liberális mozgalma bejuthat a Nemzeti Tanácsba.

 

Nehéz lesz kormányt alakítani

Az még nyitott kérdés, hogy az FPÖ-nek elegendő-e az első helyen zárnia a választást. Az ÖVP, az egyetlen lehetséges koalíciós partner ugyanis kizárta, hogy Kickllel dolgozzon együtt, viszont magát az FPÖ-t nem utasítja el. 

Az, hogy két vagy akár három pártra lesz-e szükség a parlamenti többséghez és a kormányzáshoz, nagyban függ a kis pártok választási teljesítményétől. Ha a Sörpárt például bejut a parlamentbe, akkor a szavazatok hat párt között oszlanak majd meg. Ebben az esetben valószínűleg hárompárti koalícióra lenne szükség a többséghez. Az osztrák választásokra vonatkozó közvélemény-kutatások szerint erre van a legnagyobb esély. 

– A szabadságpárt népszerűsége azt is mutatja, hogy jelentős támogatottsága van az osztrákok körében a bevándorlás korlátozásának. Egyébként ebben a kérdésben az Osztrák Néppárt is a józanabb hangok közé tartozik, ne felejtsük, hogy a jelenlegi kancellár, Karl Nehammer támogatja a magyar–szerb együttműködést a migráció elleni fellépésben. Ugyanakkor, mivel a néppárt eddig a Zöldekkel kormányzott együtt, kénytelen volt olyan kompromisszumokat kötni, amelyek rontották a hitelességét ebben a kérdésben – jelentette ki Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

A migráció mellett a másik fontos téma az orosz–ukrán háború lesz. Ausztria nem tagja a NATO-nak, és semleges államként mindig is a kevésbé konfrontatívak közé tartozott. Ezzel együtt is a jelenlegi osztrák kormány támogatja a szankciós politikát – habár a háttérben van együttműködés az orosz és az osztrák gazdasági szereplők között. Ha az FPÖ kormányra kerül, akkor egyértelmű békepárti fordulatot vehet Ausztria.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!