Orosz civilek százait tartják túszként az ukránok Kurszkban

Vágólapra másolva!
Több ezer orosz civil ragadt az ukrán fegyveres erők által elfoglalt kurszki területeken. Egyes falvakban több mint száz, van ahol több mint 200, máshol még 500-nál is több azoknak a száma, akiknek az ukrán hadsereg nem engedi meg elhagyni a háborús területet.
Vágólapra másolva!

Orosz civilek ezreit tartják fogva az ukrán fegyveres erők az általuk elfoglalt területeken a Kurszk régióban. Csak akkor engedik el őket, ha megállapodás születik egy humanitárius folyosóról - számolt be róla a lenta.ru

Mint írták,

az orosz csapatok oldalról próbáltak támadni, de megállították őket, és több ezer orosz civil az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt álló területen maradt.

Egyes falvakban több mint száz, van ahol több mint 200, máshol 500 fölött is van azoknak a száma, akik nem hagyhatják el a háborús területet. A támadásokban augusztus vége óta 23 civil halt meg. A régiót nem hagyhatják el, de mozoghatnak azon belük: kirándulhatnak, kertészkedhetnek, stb. 

Csak akkor engedjük el őket, ha Moszkva és Kijev nemzetközi szervezeteken keresztül megállapodnak abban, hogy egy felügyelet alatt működő humanitárius folyosót hoznak létre"

- mondta a Kurszk régióban állomásozó ukrán parancsnokság képviselője az AFP-nek adott interjújában. A Szumi régióban hetente kapnak az emberek pénzt kenyérre, az ukrán fegyveres erők vizet adnak a lakosoknak, és ételt is osztanak. 

Itt semmi sem működik: sem a boltok, sem a gyógyszertárak

- zárta a lenta.ru.

orosz,ukrán,háború
Az orosz védelmi minisztérium által 2024. augusztus 11-én kiadott felvételen ukrán páncélozott járművek láthatók látható egy orosz dróntámadás után, Kurszk térségében. 
Fotó: AFP

Néhány hete még úgy tűnt, hogy az oroszországi kurszki régió elleni ukrán támadás a kezdete egy nagyobb offenzívának, ám viszonylag hamar elakadt az előrenyomulás – idézi fel A jólértesült optimistában Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója. Jens Stoltenberg leköszönő NATO-főtitkár szerint a katonai szövetség átengedi a háborúval kapcsolatos döntést a tagországoknak. Kijev Oroszország belső területein lévő katonai célpontokat támadna. 

Oroszország intenzíven támad, Ukrajnának nincs elég fegyvere és légvédelme. Szombaton arról közölt cikket a Reuters, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök atomrobbantással reagálhat, amennyiben Ukrajna nagy hatótávolságú fegyverekkel támad Oroszországra. A lap szerint az ukrán támadás és az arra adott orosz reakció egy új, veszélyes korszak nyitányát jelentené.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!