Lezárulhat a strandháború Olaszországban, rengeteg pénz a tét

Vágólapra másolva!
Csaknem két évtizedes vita végére kellene már végre pontot tenni Olaszországban, ahol strandháborúba torkollt az uniós versenyszabályok betartására vonatkozó brüsszeli követelés, amely szerint átlátható módon és valós verseny alapján kell koncesszióba adni az országban a tengerparti strandokat. Az évi kétmilliárd eurós strandbizniszt évtizedek óta ugyanazok a családok tartják kézben. Most azonban közel lehet a strandkoncessziós viszály megoldása.
Vágólapra másolva!

A kérdésbe egyelőre minden kormánynak beletört a bicskája, amit igazán nem is mert használni, hiszen kiterjedt üzemeltetői körről, végső soron pedig jelentős számú szavazatról van szó a tengerpartok mentén.

A családi vállalkozások által birtokolt piacon a napernyők és nyugágyak bérbeadásából, a strandok működtetéséből évente mintegy kétmilliárd eurós bevétel származik.

A működési engedély ára:

  •  7600 euró strandonként,
  •  amivel szemben 260 ezer eurós éves forgalom áll.

A jellemzően az olasz állam tulajdonában lévő strandok üzemeltetési jogát a helyi önkormányzatok hajdan magánszemélyeknek adták át, akik így biztos jövedelemhez jutottak. Van, aki már a harmadik generációs üzemeltető egy családon belül.

A probléma az, hogy a hajdan kiadott és azóta folyamatosan megújuló engedélyek gyakorlatilag bebetonozták az egyes családok jogait, vagyis a strandbizniszre senki sem pályázhat már évtizedek óta. 

Az Európai Unió viszont ezzel szemben 2006 óta előírja az átlátható versenyeztetés szabályát -írja a Világgazdaság

Strand, Olaszország
Hamarosan megoldódhat az olaszországi strandok üzemeltetése körüli vita 
Fotó: Shutterstock

A strandüzemeltetési engedélyeket Giorgia Meloni jobboldali kormánya erre a szezonra is megújította, viszont  a hírek szerint küszöbön áll a megoldás az EU és Olaszország között a strandkoncessziós viszályban. Konkrétan: Róma 2025 elejétől kénytelen lesz megfelelni az uniós szabályoknak.

Beszédes adat, hogy az olasz államigazgatás évente alig 100 millió eurót kap az ország 12.166 strandkoncessziójából, miközben az állami tulajdon hasznosításából busás bevétel származik a tengerpartokon.

Érdekesség, hogy az olaszországi Herculaneum ősi strandját, amelyet közel 2000 évvel ezelőtt a Vezúv kitörése után a vulkáni hamu betemetett, nemrégiben újra megnyitották a látogatók előtt.

A látogatók most szabadon bejárhatják a Herculaneum Régészeti Park strandjának teljes területét.

Az elmúlt évtizedekben a Herculaneum területét korrózió sújtotta, amelyet a természeti tényezők keveredése okozott, aminek következtében a strand egyfajta mocsárrá változott.

Három év intenzív munka után a herculaneumi ásatások ősi strandjának fejlesztése, és a korábban a strand által elfoglalt terület vízelvezetése és feltöltése révén a látogatók lehetőséget kapnak arra, hogy szabadon bejussanak a teljes területre.

A strandot eredetileg az 1980-as és 1990-es évek között fedezték fel, amikor a város lakóinak csontvázaira bukkantak egy ásatás során

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!