Két fontos utat is felrobbantott Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Észak-Korea felrobbantotta a kommunista államot Dél-Koreával összekötő utakat a határ menti demilitarizált övezet ellenőrzése alatt álló részén; a lépésre a dél-koreai hadsereg figyelmeztető lövésekkel válaszolt - közölte kedden a dél-koreai hadsereg.
Vágólapra másolva!

A robbantások előzménye, hogy Phenjan állítása szerint Dél-Korea pénteken Észak-ellenes politikai propagandaanyagokat szétszóró drónokat reptetett az észak-koreai főváros légterébe.

Kim Dzsongün észak-koreai vezető az "ellenség súlyos, Észak-Korea szuverenitását sértő provokációja" miatt hétfőn összehívott biztonsági tanácskozáson azonnali katonai válaszlépéseket helyezett kilátásba - írja az MTI. 

Kim Dzsongün vasárnap "szörnyű katasztrófával" fenyegette meg Dél-Koreát abban az esetben, ha további drónokat észlelnek az ország légterében. 

Észak-Korea,összekötő,utak,felrobbant,Dél-Korea
Kim Dzsongün 2024. október 7-én
Fotó: AFP

Habár Szöul nem ismerte el, hogy drónokat küldött volna északra, arra figyelmeztette Phenjant, hogy súlyos választ ad arra, ha polgárainak biztonságát veszélyezteti. Phenjan a múlt héten jelentette be, hogy 

teljesen elvágja az országot Dél-Koreával összekötő utakat és vasútvonalakat,

 és megerősíti a határ saját oldalán lévő területeit válaszul a dél-koreai hadgyakorlatokra és az amerikai stratégiai nukleáris eszközök gyakori megjelenésére a térségben. Az állami média szerint az intézkedések célja a nemzetbiztonság védelme és a háború megelőzése, noha az jelentős katonai őrizet alatt álló határzónában már évek óta nem zajlott forgalom a két ország között. 

A 2000-es években, az enyhülés, illetve a békés együttélés szándékának kölcsönös gesztusaként a két országot két közúttal és két vasúti pályával kötötték újra össze, ám 

az északi állam nukleáris fegyverkezésével és fenyegető retorikájával ismét hanyatlásnak indult viszony miatt a kapcsolattartás ezen kísérletét is felfüggesztették.

Nemrég arról írtunk, hogy rengeteg, a betongyártás fontos alapanyagául szolgáló homokot termelnek ki Észak-Korea egyik legfontosabb folyójának partjairól. A homokból jut Kínába is, így a latorállam az ellene érvényben lévő szankciókat megkerülve juthat értékes devizához. Az is kiderült, hogy Oroszország Észak-Koreától kapja az Ukrajna elleni háborúhoz szükséges tüzérségi lövedékeinek felét. Észak-Korea legalább 10 ezer tengeri konténert küldött Oroszországba, amelyekben akár 4,8 millió tüzérségi lövedék is lehetett. Arról is beszámoltunk, hogy Észak-Korea gyönyörű orosz nőkkel reklámozza strandjait. "Ez nem éppen a Club Med, de Észak-Korea azt akarja, hogy látogassa meg" - írja a New York Post a közelmúltban megjelent, állami tulajdonban lévő Korea International Travel Company hirdetése kapcsán.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!