Majomhimlő elleni oltást hagytak jóvá, de nem lélegezhet fel mindenki

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn közölte, hogy jóváhagyta a Bavarian Nordic (BAVA.CO), új mpox (majomhimlő) vakcináját a 12 és 17 év közötti serdülők számára, amely korcsoportot különösen veszélyeztetettnek tartják a betegség kitöréseivel szemben, ami globális aggodalmat váltott ki.
Vágólapra másolva!

A WHO közleményében közölte, hogy

 október 8-án adta meg a Jynneos vakcina engedélyét a serdülők számára.

A WHO augusztusban - két éven belül - már másodszor nyilvánította globális közegészségügyi vészhelyzetnek a majomhímlőt, miután a vírus egy új típusa a Kongói Demokratikus Köztársaságból átterjedt a szomszédos országokra - írja a Reuters.

Az ENSZ ügynöksége szeptemberben engedélyezte a vakcina használatát, amely az első oltás a majomhímlő ellen, amit  felnőtteken alkalmaztak, megkönnyítve ezzel a súlyosan érintett afrikai országok számára a vakcinához való hozzáférést.

A gyermekek, a serdülők és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők különösen érzékenyek a majomhimlő vírusfertőzésre, amely jellemzően influenzaszerű tüneteket és gennyes bőrelváltozásokat okoz. A WHO legutóbbi döntése azt követően született meg, hogy az EU szeptemberben jóváhagyta a serdülőkorúak vakcinájának hatóanyagát.

A dán biotechnológiai cég egy klinikai vizsgálat elvégzésére is készül, hogy felmérje a vakcina biztonságosságát a két és 12 év közötti gyermekek körében, és ezzel potenciálisan kiterjesztheti a vakcina alkalmazását.

A kísérlet, amelyet részben a Coalition for Epidemic Preparedness Innovations finanszíroz, várhatóan októberben kezdődik. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szintén engedélyezte a Bavarian oltását, de csak 18 éves és idősebb felnőtteknél történő alkalmazásra, bár a 2022-es majomhimlő-járvány idején megadta a sürgősségi felhasználási engedélyt a serdülőknél történő alkalmazásra.

A japán szabályozó hatóság szerint egy másik, a japán KM Biologics által gyártott vakcina, az LC16 már beadható a gyerekeknek, bár ehhez egy speciális tűre van szükség.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!