Vágólapra másolva!
A hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia két szezont töltött a Forma-1-ben, ám a 2022-es idény végén a csapata kirúgta. Mick Schumacher legnagyobb célja, hogy visszatérjen az F1-be és világbajnokságot nyerjen, de mindez egyelőre csak egy távoli álomnak tűnik a német pilóta számára. A 25 éves versenyző eddigi pályafutását balszerencse kísérte, mert a 2013-ban súlyos síbalesetet szenvedő édesapja segítségére már nem számíthatott, a mezőny egyik leggyengébb csapatánál pedig nem bíztak benne, és azóta sem kapott esélyt a bizonyításra. Van még visszaút Mick Schumacher számára a Forma-1-be?

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick előtt minden ajtó bezárul a Forma-1-ben. A 25 éves német pilótának az Alpine csapatánál lehetett volna a legnagyobb esélye arra, hogy visszatérjen az elitsorozatba, ám a francia istálló bejelentette, hogy 2025-ben Pierre Gasly mellett Jack Doohannel vág neki az idénynek. Schumacher neve már a Williamsnél sem igazán jöhet szóba, és nagy esély van rá, hogy a Sauber sem mellette teszi le a voksát. Néhány éve még az ígéretes tehetségek között emlegették a német versenyző nevét, ám jelenleg úgy tűnik, egyetlen F1-es csapatnál sem vele képzelik el a jövőt. Mi történt Mick Schumacherrel, és van még számára visszaút a száguldó cirkuszba?

Mick Schumacher
Végleg véget érhet Mick Schumacher F1-es karrierje?
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto

Mick Schumacher az édesapja nyomdokaiba lépett

Az 1999-es születésű Mick Schumacher kilenc éves korában lépett legendás édesapja nyomdokaiba, ennyi idősen kezdett el gokartozni. 

A fiatal versenyző nem szeretett volna túl nagy nyomást helyezni magára, és el akarta kerülni, hogy az apjához hasonlítsák, ezért édesanyja lánykori vezetéknevét használva, Mick Betschként próbált magának hírnevet szerezni. 

Hét évig versenyzett a német és a nemzetközi gokartbajnokságokban - volt, hogy Mick Junior néven indult -, majd a 2015-ös szezont már a Forma-4-ben kezdte meg. Ekkor használta először édesapja vezetéknevét, két évvel később pedig már a ranglétra következő fokára lépett, így a Forma-3-ban állt rajthoz. Első évében csupán egy dobogós helyezést tudott felmutatni, ám egy évvel később már hatalmas fejlődésen ment keresztül, melynek köszönhetően 8 futamgyőzelmet aratva bajnoki címet szerzett.

Formula 3 - Mick Schumacher
Mick Schumacher 2018-ban megnyerte a Forma-3-at
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP (Photo by UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Schumacher 2019-ben csatlakozott a Ferrari akadámiájához, ebben szezonban már a Prema Forma-2-es csapatában versenyzett. Ebben a sorozatban is a második év jelentette számára az áttörést, ismét bajnoki címet nyert, így megnyílt előtte az út afelé, hogy a száguldó cirkuszban is az édesapja nyomdokaiba lépjen.

"Kisgyerekként tisztában voltam azzal, hogy Papa autóversenyző. De hogy milyen kivételes, az sokáig nem volt világos előttem. 

Mindenesetre az ő hatása és tippjei nélkül sohasem juthattam volna el idáig. Apám a bálványom, egyszerűen azért, mert ő a legjobb. Ő a példaképem" - 

nyilatkozta Mick az édesapjáról, aki 2013-ban szenvedett súlyos síbalesetet, az állapotáról pedig azóta is nagyon keveset tudni, hiszen a családja mindent elkövet, hogy megóvja a nyilvánosságtól.

Egy korábbi interjújában, Mick Schumacher arról is beszélt, édesapja miként terelgette a versenyzés világában és hogyan óvta meg őt a hatalmas nyomástól.

"Amikor gokartoztam, több különböző taktikát kipróbált velem. Néha igyekezett nagyon szigorú lenni, máskor viszont a legkevésbé sem, egyszerűen csak figyelte, mire jutok. Akadtak olyan pillanatok, amikor el kellett töprengenem, mit csináltam rosszul, de ezek voltak azok a momentumok, amik előre vittek. 

Papa sohasem helyezett rám nyomást. Óriási érzéke volt ahhoz, hogy a legjobbkor azt mondja: többé ne is gondolj erre! 

Ő és a Mama a kezdettől mondogatták nekem, hogy ha nem akarom, nem kell ezt csinálnom. Ez természetesen extrém módon levette a nyomást a vállamról" - árulta el a hétszeres Forma-1-es világbajnok fia.

Mick Schumacher
Mick Schumacher szülei, Michael és Corinna sosem helyeztek nyomást tehetséges fiukra
Fotó: mercedesamgf1.com/

Mick Schumacher két idénye a Forma-1-ben

A német pilóta a Forma-2-es bajnokság megnyerése után csatlakozott a Haashoz - közben a Ferrari tesztpilótája is volt -, a 2021-es szezont az orosz Nikita Mazepin csapattársaként kezdhette meg az akkori mezőny leggyengébbjének tartott csapatánál. Első idényében a 19. helyen végzett Mazepint megelőzve, ám pontot nem sikerült szereznie - legjobb helyezése a 12. pozíció volt, ezt a Magyar Nagydíjon tudta elérni. Az ifjú Schumacher a következő idényben is maradhatott az amerikai istállónál, a csapattársát viszont a dán Kevin Magnussenre cserélték le. 

A német pilóta a 2022-es évadban az egyéni összetettben a 16. helyen zárt, a szezon során két futamon tudott pontot szerezni, összesen pedig 12 egységet gyűjtött. 

F1 Grand Prix Of Mexico, Mick Schumacher
Mick Schumacher két szezont töltött a Haas csapatánál
Fotó: NurPhoto via AFP/Gongora/NurPhoto

Hiába szerezte meg első pontjait a szezonban, év végén borzalmas hírt kapott Schumacher, ugyanis a Haasnál úgy döntöttek, megválnak tőle. "Nem akarom palástolni, hogy nagyon csalódott vagyok a döntés miatt, miszerint nem újítják meg a szerződésemet. Tudom, hogy biztosan megérdemlek egy ülést a Forma-1-ben. Ezt a célt nem tekintem lezártnak, a kudarcok csak erősebbé teszik az embert. 

A Forma-1 iránt ég bennem a tűz, és keményen fogok küzdeni azért, hogy visszatérhessek a mezőnybe. Bizonyítsuk be, hogy tévedtek!" - 

üzente a kirúgása után Schumacher, akinél a csapattársa Magnussen jobb idényt zárt 2022-ben, ugyanis a dán pilóta 25 pontot gyűjtött és a 13. helyen végzett összetettben.

Mick Schumachert megalázta a főnöke

Mick Schumacher tehetségét illetően megoszlanak a vélemények. Egyesek az édesapjával állítják szembe, miszerint egyáltalán nem olyan kiemelkedő, mint a hétszeres világbajnok legenda, többen azonban a védelmükbe vették a német pilótát. A négyszeres vb-győztes Sebastian Vettel úgy véli, Mick a németek egyetlen F1-es tehetsége, ezért mindenképpen megérdemli, hogy kapjon egy második esélyt a legmagasabb szinten. Korábbi főnöke, Günther Steiner viszont egyáltalán nem kímélte egykori versenyzőjét, aki a 2022-es idény első felében többször is összetörte az autót. 

A Haastól később szintén kirúgott Steiner elárulta, hogy 2022-ben a német összesen 2 millió dolláros kárköltséget okozott a csapatnak. 

Ebből legjobban a szuzukai 700 ezer dolláros kár fájt a korábbi csapatvezetőnek, hiszen Schumacher akkor egy szabadedzés leintése után kötött ki a falban az esős pályán. 

Mick Schumacher
Günther Steiner keményen bírálta Mick Schumachert
Fotó: independent.co.uk/f1/

"Ez a kib.szott levezető körben történt. A levezető körben! Igen, nagyon vizes volt a pálya, de senki másnak nem sikerült leírnia egy autót, miközben éppen ment vissza a bokszutcába. Öt percen belül elveszítünk egy autót, és most építhetünk egy másikat. 

Nem alkalmazhatok olyan versenyzőt, akiről nem tudhatom biztosan, hogy képes biztonságban visszahozni az autót egy lassú körről. Ez kib.szottul nevetséges. Hány embert lehetne alkalmazni 700 ezer dollárért? 

És most elő kell teremtenem ezt a pénzt" - írta a 2023-ban megjelent könyvében Steiner, aki végül a szezon utolsó versenye előtt közölte Schumacherrel, hogy nem kap új szerződést, döntését pedig a tapasztalat hiányával indokolta.

Végleg véget ér Mick Schumacher Forma-1-es karrierje?

Steiner később azt nyilatkozta, semmilyen személyes problémája nincs a 25 éves versenyzővel, csupán a csapata érdekeit tartotta szem előtt és a munkáját végezte. Schumacher a kirúgása óta nem maradt munka nélkül, a 2023-as idénytől a Mercedes tartalékpilótája lett, valamint az Alpine kötelékében is versenyez a WEC autóverseny-sorozatban, de a legfőbb vágya, hogy visszatérjen az F1-be. 

A német neve a francia istállónál is felmerült korábban, ám Steiner ezzel kapcsolatban is megszólalt, miszerint ő egyáltalán nem javasolná az Alpine-nak a korábbi Forma-2-es bajnok szerződtetését.

AUTO-PRIX-MEX-F1-RACE
Visszakerülhet még a Forma-1-be Mick Schumacher?
Fotó: AFP (Photo by CARLOS PEREZ GALLARDO / POOL / AFP)

A Haastól történő kirúgását követően maga Schumacher is megszólalt az amerikai istállónál töltött időszakáról és Steinerről is, akitől nem kapta meg a kellő támogatást.

"Több minden történt a balesetek kapcsán, mint amennyit látsz. 

Bizonyos dolgok sokkal rosszabbnak mutatták, mint amilyenek valójában voltak. Valaki, aki nagyon sokat szerepel a médiában, felépített valamit, amire nem lett volna szükség" - 

szúrt oda egykori főnökének, utalva rá, hogy Stiener a Netflix "Drive to Survive" című F1-es dokumentumsorozatában rengeteget szerepelt.

"A Haasnál töltött két év köszönőviszonyban sincs azzal, mint amit a Mercedesnél tapasztaltam. Nem várhatod el, hogy egy versenyző a legjobb teljesítményét nyújtsa úgy, hogy nem támogatod őt a megfelelő módon" - tette hozzá Schumacher, aki az F1-be kerüléssel elérte az egyik célját, azonban a másodikról, a világbajnoki cím elhódításáról sem mond le.

F1 Grand Prix Of Monaco 2024 Practice 1
Mick Schumacher Forma-1-es pályafutása véget érhet
Fotó: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a száguldó cirkuszba való visszakerülés is elúszni látszik a német számára, mert vészesen fogynak a 2025-ös helyek. Miután az Alpine is bejelentette a jövő évi pilótapárosát, csupán a Sauber nyújthat még esélyt, de a hírek szerint kevés a valószínűsége, hogy a finn Valtteri Bottast leváltaná a svájci istálló. 

Ha Schumacher nem kapja meg ezt az ülést, akkor véleményem szerint az F1-es történet véget ér számára. 

Ha ez így alakul, akkor az endurance versenyzésre kellene koncentrálnia, hiszen ott nagyon sikeres tudott lenni" - mondta Schumacher jövőjéről a Red Bull rutinos tanácsadója, a 81 éves Helmut Marko. Az osztrák szakemberrel az F1 világában többen is egyetértenek: amennyiben a német versenyző 2025-ben nem talál magának csapatot, végleg összeomlik a Forma-1-es karrierje.

Mick Schumacher az apja támogatása nélkül teljesen esélytelen a Forma-1-ben?

Mick Schumacher eddigi F1-es szereplése csalódásként értékelhető, ám egy olyan nézőpontot is érdemes megvizsgálni, hogy mi lett volna, ha legendás édesapja segíteni tudta volna. A hétszeres világbajnok versenyző 2013-ban szenvedett súlyos síbalesetet - ekkor a fia csak 14 éves volt -, innentől kezdve pedig nem támogathatta Mick Forma-1-es pályafutását.

Michael Schumacher, Mick Schumacher
Mick Schumacher rövid ideig élvezhette apja támogatását
Fotó: people.com

"Ez az egyik legszomorúbb helyzet egy sportoló életében: ott áll a lehetőség kapujában, egy olyan apával rendelkezik, aki rendkívül sikeres volt, és aki fontos szerepet játszhatna a fejlődésében. 

Micknek azonban nem lehetett része ebben, csupán a baleset pillanatáig volt meg közöttük ez a fajta kapcsolat. Azóta pedig a névvel járó minden nyomás Mick vállán hever" - 

világított rá a korábbi F1-es pilóta, Johnny Herbert.

"Michael biztosan nagyon szeretett volna a fia mellett dolgozni, hogy minden tudásával segítve őt egy nagyon másmilyen karaktert faragjon Mickből, mint amilyennek ma ismerjük. Most egyedül maradt az F1-es karrierje alatt, pedig ebből az apa-fiú kapcsolatból nagyon sokat profitált volna. Michael számára pedig szintén csodálatos lett volna mindezt átélni. Sajnos azonban mindezt nem láthattuk kibontakozni" - tette hozzá a brit autóversenyző.

Mick Schumacher számára minden bizonnyal beteljesületlen álom marad a Forma-1-es világbajnoki cím elhódítása, de arra is egyre kevesebb az esély, hogy látjuk-e még valaha rajthoz állni a száguldó cirkuszban. Bárhogy is alakul a sorsa, azt már soha nem tudjuk meg, mire lett volna képes a német versenyző, ha a sportág valaha volt legnagyobb legendája ott áll mögötte és a végsőkig támogatja.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!