Megölték Bejrútban a Hezbollah egy vezérét

kkh
Füst száll fel Bejrútban izraeli légicsapás után.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Hétfő este megölték Bejrútban az Iránból támogatott síita milícia, a Hezbollah logisztikai főnökét, Szuhail Husszein Husszeinit – tudatta az izraeli hadsereg (IDF) kedd reggel.
Vágólapra másolva!

A légierő bejrúti támadásában ölte meg a Hezbollah főhadiszállásának vezetőjét. Ez a parancsnokság a Hezbollah logisztikai egysége, amely a többi között a költségvetéssel és az alakulatok megszervezésével foglalkozik. 

Ez a katonai központ a felelős a fegyverek átadásáért Irán és a Hezbollah között, valamint a fegyverek elosztásáért a Hezbollah egységei között. 

Ők készítik a szervezet költségvetését, és ők irányítják a logisztikai feladatokat.

Az IDF azt is közölte, hogy a Hezbollah precíziós rakéták gyártásával, valamint fegyverek tárolásával és szállításával foglalkozó kutató-fejlesztő egysége is ezen főhadiszállás alá tartozik. 

libanon
Füst száll fel Bejrútban izraeli légicsapás után
Fotó: AFP / ETIENNE TORBEY / AFP

Az IDF kedd reggel bejelentette, hogy egy negyedik hadosztály is csatlakozott a dél-libanoni szárazföldi korlátozott hadműveletekhez.

Izrael északi, a libanoni határhoz közelebb fekvő részein, Galileában éjszaka és kedd reggel is folytatódtak a Hezbollah rakétatámadásai. A hadsereg jelentése szerint hétfőn 190 rakétát indítottak Libanonból Izrael ellen. 

Emellett Jemenből és a Gázai övezetből is lőttek rakétákat az ország területére.

Az Hamász iszlamista terrorszervezet háborút kirobbantó támadásának hétfői, első évfordulóján több alkalommal szinte az egész izraeli lakosság óvóhelyre kényszerült. Éjjel negyed tizenkettőkor indítottak utoljára az ország központi, Tel-Aviv körüli részeit is elérő rakétákat, melyeket a légvédelem elfogott.

A Hezbollah jelentkezett a támadások elkövetőjeként, s bejelentette, hogy azokkal a katonai elhárítás 8200-as egységének laktanyáját célozták meg Glilitben, Tel-Avivtól északra.

Egy Bejrút déli külvárosait célzó izraeli légicsapás által lerombolt épület romjai 2024. október 5-én.
Fotó: AFP / ANWAR AMRO / AFP

Tegnap beszámoltunk arról is, hogy Izrael megemlékezett a Hamász terroristák október 7-i támadásának első évfordulójáról, amely az ország történetének leghalálosabb támadása volt, s amely megrázta a nemzetet, és elindította a gázai háborút.

Robbanásokról számoltak be szombaton Bejrútban, miután az izraeli hadsereg evakuálásra figyelmeztette az embereket a déli külvárosban. Izrael már több mint egy hete támadja a várost, azt állítva, hogy a Hezbollah vezetését és infrastruktúráját veszi célba. 

Libanon fővárosát, Bejrútot újabb légicsapások érték vasárnap este, miután az izraeli hadsereg evakuálásra szólított fel. A Közel-Kelet stabilitása rendkívüli mértékben megingott, magyar állampolgárokat is ki kellett menekíteni a területről, Biden azonban magára hagyta a Libanonban rekedt amerikaiakat. 

Szeptember folyamán Izrael egy átfogó és rendkívül sikeres titkosszolgálati művelet eredményeként több magas rangú Hezbollah-vezetővel is végzett, köztük Hasszán Naszrallahhal, aki több mint 30 éven át vezette a terrorszervezetet. 

Október 1-jén beszámoltunk róla, hogy Irán kétszáz rakétát lőtt ki Izraelre, és az egész országban megszólaltak a légvédelmi szirénák. Legalább egy ember meghalt és többen megsérültek. Óvóhelyekre menekültek az emberek.

Ezt követően egy magas rangú izraeli vezető fenyegető videóüzenetet küldött az irániaknak, és Netanjahu is komoly válaszlépéseket ígért: lebombázhatják az atomlétesítményeket.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!