Tizenhétre nőtt a Milton hurrikán halálos áldozatainak száma Floridában - videó

Vágólapra másolva!
Az áramellátás és az egyéb közművek lassan helyreállnak Floridában a Milton hurrikán kevesebb mint 12 órás jelenléte után. Az államban több mint 4 millióan maradtak áram nélkül, a víz elöntötte a területet. Legalább 17 ember meghalt a természeti katasztrófa következtében. A hurrikán érkezése előtt körülbelül 6 millió lakos részére adtak ki evakuálási parancsot. A tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy a hurrikán túlélhetetlen viharhullámot idéz elő a Tampa-öböl környékén.
Vágólapra másolva!

Bradenton és Englewood között 5-10 méteres vízemelkedésről számoltak be. Annak ellenére, hogy a legrosszabb forgatókönyv nem valósult meg, több mint egy tucat halálesetet tulajdonítanak a viharnak, aminek nagy részét tornádó okozta - írja a New York Post.

Milton,pusztítás,Florida
Bradenton és Englewood között 5-10 méteres vízemelkedésről számoltak be
Fotó: AFP

A jelentések szerint körülbelül 1000 embert, valamint legalább 100 állatot sikerült kimenteni és a romok alól és a víz elől

 – közölte a katasztrófavédelem. 

Már csökkennek az áramkimaradások, de még mindig milliók vannak sötétben

Közműszolgáltatók ezrei dolgoznak éjjel-nappal, eddig több mint egymillió ügyfélnek sikerült megoldaniuk a problémáját, kevesebb, mint egy nappal a Milton távozása után. A még mindig áram nélkül maradt majdnem 3 millió háztartás szolgáltatásait várhatóan a munkahét végéig helyreállítják. Ron DeSantis floridai kormányzó szerint körülbelül 50 000 vonalvezető dolgozik az áramellátás helyreállításán, különösen a tampai metró környékén, a jelek szerint a területen dőlt ki a legtöbb fa és legsúlyosabban érintettek a kidőlt fák és sérültek meg az elektromos vezetékek. 

A Milton halálos tornádót hozott magával 

A hurrikán erejű szelek és viharhullámok mellett a Milton legalább 50 tornádót produkált, köztük egy jelentős csavart, amely lecsapott a St. Lucie megyei idős közösség egy részére. A tisztviselők nem voltak biztosak abban, hány áldozat rekedhet még a környéken, mivel sok helyen csak az év egy részében laknak, túlnyomórészt a téli hónapokban.

Milton,Florida
Milton elpusztított egy túlnyomórészt idősek lakta települést
Fotó: AFP

Az elsősegélynyújtók otthonról otthonra jártak Fort Pierce-től északra áldozatok után kutatva.

A bejárati ajtó egyszerűen kinyílt a házban, szóval jött be a szél és a víz

 – mondta egy károsult. Az utcán rengeteg kidőlt fa és törmelék van. A hurrikánszezon november 30-ig tart, az előrejelzések szerint nincs közvetlen veszély a láthatáron, ami lehetővé teszi, hogy a helyreállítási munkálatok zavartalanul megtörténjenek az állam délkeleti részén.

A Milton az ötödik legerősebb ciklon az Atlanti-óceán medencéjében, csak a Wilma, a Gilbert, a Labor Day és a Rita rekordjaitól maradt el.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!