Terrortámadás történt Ankarában, többen meghaltak

Vágólapra másolva!
Terrortámadás történt szerdán Ankarában a TUSAS török repülőgépgyártó vállalat székhelyénél. A terrortámadásnak több halálos áldozata és sebesültje is van.
Vágólapra másolva!

Az Ankara külvárosában végrehajtott támadás során működésbe hoztak egy robbanószerkezetet, majd tüzet nyitottak az épületnél. A belügyminiszter szerint a támadók közül legalább kettőt megöltek. Ali Yerlikaya szerint nagyon 

valószínű, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állhat a terrortámadás mögött. 

Elmondta: folyamatban van az elkövetők azonosítása, kutatnak a digitális nyomok után is, és hamarosan meg fogják tudni mondani, melyik terrorszervezet hajtotta végre a támadást. Az akció kivitelezésének módja miatt azonban az eset "nagy valószínűséggel" a PKK-hoz köthető - jelentette ki.

 Yasar Güler török védelmi miniszter ugyancsak úgy nyilatkozott, hogy a PKK állhat a háttérben. Az NTV török televízióban délután közzétett felvételeken egy robbanás és lövések zaja hallatszott. Számos mentőautó és tűzoltó sietett a helyszínre, és katonákat is odavezényeltek. A jelentés szerint a támadók taxival érkeztek a vállalat épületéhez a biztonsági személyzet műszakváltása idején. 

Az egyik támadó működésbe hozott egy robbanószerkezetet a bejáratnál, míg társai behatoltak az épületbe. 

A sajtóban közzétették a helyszíni biztonsági kamera felvételeit, amelyeken egy fekete ruhás fegyveres férfi látható egy hátizsákkal. A felvételek szerint a támadók között volt legalább egy nő is. A Habertürk török hírtelevízió szerint a támadók túszokat is ejthettek. Az Anadolu hírügynökség úgy értesült, hogy a vállalat dolgozóit biztonságba helyezték, és a környéket lezárták.

Előzőleg Recep Tayyip Erdogan török elnök Kazanyban a BRICS-országok csúcstalálkozóján még négy halottról és tizennégy sebesültről adott hírt. 

A halottak száma azóta azonban ötre, a sebesülteké pedig 22-re emelkedett. 

Cevdet Yilmaz török ​​alelnök elmondta, hogy az áldozatok közül négyen a repülőgépgyártó vállalat alkalmazottai voltak, az ötödik pedig egy taxisofőr - írja a BBC.

 A TUSAS különféle repülőgéprendszerek, egyebek mellett harci repülőgépek és drónok fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Mark Rutte NATO-főtitkár jelezte: a támadás miatt beszélt Recep Tayyip Erdogannal, akit biztosított afelől, hogy a katonai szövetség "Törökország mellett áll".

 A terrorszervezetként nyilvántartott PKK 1984 óta fegyveres felkelést folytat a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért. Az évtizedes konfliktusban emberek tízezrei vesztették életüket.

A török ​​hatóságok médiazárlatot rendeltek el a támadás miatt, az ország nagy részén a felhasználók arról számoltak be, hogy nem tudják használni az olyan közösségi oldalakat, mint a YouTube, az Instagram, a Facebook és az X.

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a terrortámadások Törökországban. 

Egy évvel korábban terrortámadás történ Ankarában a török parlament és a belügyminisztérium közelében. Két öngyilkos terrorista támadta meg a tárca épületét, az egyiket ártalmatlanították, de a másik felrobbantotta magát. Akkor két rendőr sérült meg. 

2022 novemberében hat ember halt meg a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető isztambuli merénylet során, több mint 80 ember pedig megsebesült.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!