Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Óriási erdőtüzek pusztítanak Los Angeles mellett

Vágólapra másolva!
Már több mint 12 ezer hektárt perzseltek fel a kaliforniai Los Angeles környékén pusztító erdőtüzek, amelyek nyomán vasárnap mintegy 1200 embert menekítettek ki egy népszerű szabadidős központból.
Vágólapra másolva!

A lángok a Los Angelestől mintegy 100 kilométerre északra található Gormannél csaptak fel helyi idő szerint szombat délután, a kaliforniai tűzoltóság közlése szerint pedig jelenleg is 

körülbelül 400 tűzoltó - valamint több tucat tűzoltóautó, két buldózer és több légijármű - küzd a lángokkal, ám egyelőre csupán a tüzek két százalékát sikerült megfékezni. 

Helikopterről ledobott tűzgátló anyaggal próbálják megfékezni a lángokat a kaliforniai Lebecben 2024. június 16-án - Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner

Az oltást a hőség és az erős szelek nehezítik. Ez az első nagy erdőtűz idén Los Angeles térségében.

Helyi hatóságok figyelmeztették a Los Angelestől északnyugatra lévő Castaic településen élőket, készüljenek fel az esetleges evakuálásra.

Sérültekről egyelőre nem tudni, a tűz okát vizsgálják.

Erdőtűz ellen küzdő tűzoltók a kaliforniai Lebecben 2024. június 16-án - Fotó: MTI/EPA/Allison Dinner

Az év első nagy erdő- és bozóttűze pusztít Cipruson is, Páfosz várostól északnyugatra. A tűzoltók repülőgépekkel és helikopterekkel igyekeztek oltani a lángokat. A szigeten hosszú ideje nem esett csapadék, és napok óta 40 Celsius-fok körüli hőmérsékleteket mérnek. A tűz múlt héten keletkezett egy illegális szemétlerakónál. Polemi település közelében négy hegyvidéki faluból evakuálták a lakosokat, sok háziállat elpusztult. 

Június elején írtunk arról, hogy erdőtüzek tombolnak Bujrátföldön. A lángokon egy vonat is keresztülrobogott

Az is kiderült május végén, hogy Chilében egy tűzoltó és egy erdész szándékosan gyújtogatott, és összesen 137 ember halt meg miattuk. Az erdőtüzek két kisebb, egyidejűleg keletkezett tűzből alakultak ki február 2-án Vina del Mar és Valparaiso város közelében. A lángok gyorsan terjedtek a hőség és az erős szél miatt. A hatóságok kezdetektől fogva gyanították, hogy szándékos gyújtogatás történhetett.

Újabb katasztrófa közeleg az óriási szárazság miatt Hawaiin, és a helyiek már a legrosszabbtól tartanak. 

Májusban ezreket evakuáltak erdőtüzek miatt Kanada nyugati részén, és több mint négyezer hektárnyi terület égett le. Kanadában 2023-ban rekordszámú erdőtűz alakult ki, amely több tízezer Brit Columbia tartománybeli lakos kitelepítését kényszerítette ki. Az erdőtüzek füstje az Egyesült Államok közeli területeire is átterjedt, ami miatt veszélyesen megromlott a levegő minősége is. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről