Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Észak-Korea ballisztikus rakétát tesztelt, a kilövés kudarcba fulladt

Vágólapra másolva!
Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán(Keleti)-tenger felé, azonban a rakéta a levegőben felrobbant - közölte a dél-koreai hadsereg, miután Phenjan újabb elrettentő intézkedésekre figyelmeztetett egy amerikai repülőgép-hordozó délre érkezése miatt.
Vágólapra másolva!

Egy katonai forrás a Yonhap hírügynökségnek elmondta, hogy Észak a jelek szerint hiperszonikus rakétát próbált kilőni, de a teszt vélhetően kudarccal végződött, miután a rakéta mintegy 250 kilométert repült majd felrobbant.

A vezérkari főnökök egyesített bizottsága (JCS) közölte, hogy a rakétát egy Phenjanban vagy annak környékén lévő területről indították el helyi idő szerint hajnali fél hat körül.

A dél-koreai hírszerző szolgálat és az Egyesült Államok további vizsgálatot folytat az üggyel kapcsolatban.
   

A vezérkar egyik tagja azt közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökséggel, hogy megfigyeléseik szerint a rakétából jelentős mennyiségű füst áradt, ami felveti az üzemanyag égésével kapcsolatos problémák lehetőségét.

A kilövés azután történt, hogy Észak-Korea kifogásolta az USS Theodore Roosevelt amerikai repülőgép-hordozó Dél-Koreába érkezését, és "elsöprő erejű és új" elrettentő intézkedések megtételére figyelmeztetett az általa "provokatívnak" nevezett cselekménnyel szemben - írja a Korea Times.

A repülőgép-hordozó szombaton érkezett a Szöultól 320 kilométerre délkeletre fekvő Puszanba, hogy részt vegyen egy háromoldalú gyakorlaton Dél-Koreával és Japánnal.

Yoon Suk Yeol elnök kedden szállt a repülőgép-hordozó fedélzetére, és kijelentette, hogy a látogatás az Egyesült Államok Dél-Korea iránti "szilárd" biztonsági elkötelezettségét szimbolizálja, és azt mondta, hogy a 

Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán közötti háromoldalú együttműködés újabb "erőteljes" elrettentő eszközként fog szolgálni.

A rakétakilövésre azt követően került sor, hogy Észak átfogó stratégiai együttműködési szerződést írt alá Oroszországgal Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető múlt heti csúcstalálkozóján, amelyben a két ország ígéretet tett arra, hogy támadás esetén egymást segítik.

A kilövés előtt néhány órával pedig Észak-Korea kedd este már a második egymást követő napon szemetet szállító léggömböket küldött Dél felé.

A múlt hónap vége óta Észak-Korea a becslések szerint több mint 2000 ilyen léggömböt bocsátott fel, hogy megtorolja az észak-koreai disszidensek és aktivisták által Délre küldött Phenjan-ellenes propagandaleveleket.

Észak legutóbb május 30-án lőtt több rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát a Keleti-tengerbe.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről