Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Elfogadták a NATO őrült tervét, egy lépésre a világháború

Vágólapra másolva!
A szövetséges országok megállapodtak, hogy tervet készítenek, amely meghatározza, hogy a NATO miként fogja irányítani az Ukrajnának nyújtott biztonsági segítség és katonai kiképzés (NSATU) koordinálását, ez lehetővé teszi, hogy a júliusi washingtoni csúcson a tagállamok vezetői elindítsák ezt a programot - jelentette be Jens Stoltenberg pénteken Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtótájékoztatón a főtitkár kifejtette: a koordinációs és kiképzési központot a németországi Wiesbaden amerikai katonai bázisán hozzák létre, és magas rangú tábornokok irányítják majd, akik az európai szövetségesek legfelsőbb parancsnokának tartoznak beszámolási kötelezettséggel. A projektbe várhatóan közel 700 NATO- és partnerországbeli személyt vonnak majd be. A NATO felügyeli az ukrán fegyveres erők kiképzését a szövetséges országokban található kiképzőlétesítményekben, támogatja Kijevet az adományok tervezésével és koordinálásával; irányítja a felszerelések átadását és javítását, támogatást nyújt Ukrajna fegyveres erőinek hosszú távú fejlesztéséhez - tette hozzá.

Ezek az erőfeszítések nem teszik a NATO-t a konfliktus részesévé, de fokozzák Ukrajnának nyújtott támogatásunkat az önvédelemhez való jogának fenntartásában

- húzta alá. Elmondta továbbá, hogy a miniszterek megvitatták az Oroszország által a szövetségesek ellen elkövetett ellenséges cselekmények számának megnövekedését.

Orbán Viktor fogadta a NATO főtitkárát, OrbánViktor, NATO, NATOfőtitkár, Jens Stoltenberg, JensStoltenberg,
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Fotó: fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az elmúlt hetekben megnövekedett szabotázsakciókat, kibertámadásokat, a migráció eszközként való felhasználását és más ellenséges cselekményeket tapasztaltunk Oroszország részéről. Nyugodtan és megfontoltan fogunk reagálni az orosz provokációkra, ugyanakkor fel fogjuk hívni a figyelmet Oroszország tetteire, és költségeket fogunk felszámolni

- jelentette ki. Mint mondta, a találkozón megállapodás jött létre a fokozott hírszerzési információcseréről, a kritikus infrastruktúrák fokozott védelméről, az orosz ügynökökkel szembeni további korlátozásokról. Hozzátette, hogy a tavalyi vilniusi csúcstalálkozó megállapodásainak értelmében a NATO jelentősen növelte elrettentő kapacitásait: mintegy félmillió katona áll a szövetség területén magas fokú készenlétben, megduplázódott a keleti szárnyon állomásozó harccsoportok száma is, és idén Steadfast Defender 24 gyakorlat keretében mintegy 90 ezer katonát mozgósítottak. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök június 14-én az orosz külügyminisztériumi vezetőkkel tartott megbeszélésen ismertette az ukrajnai háború befejezésének a feltételeit.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Oroszország új szövetségeseivel tárgyal, ez fordulatot hozhat a háborúban. Közben Ukrajna szövetségesei nyáron megkezdik a pusztító fegyverek szállítását a frontra. Putyin rettegett szövetségese pedig bejelentette, hogy készen áll az atomfegyverek bevetésére. Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről