Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Szupertitkos amerikai fegyverről szivárogtak ki fotók

Vágólapra másolva!
Szigorúan titkos, Manta Ray névre keresztelt víz alatti drónt vettek észre - a Google Earth által - a kaliforniai haditengerészeti bázisról készített műholdfotókon.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai Port Hueneme haditengerészeti támaszpont kikötőjéről készült műholdképek vasárnap terjedtek el az interneten. A Manta Ray névre keresztelt víz alatti drón -  egy tengeri lényről, az ördögrájáról kapta a nevét gyémánt alakú teste és uszonyszerű szárnyai miatt. A drónt víz alatti fenyegetések felderítésére használják, és a Northrop Grumman Corporation tervezte.

A repülőgépipari konszern futurisztikus víz alatti drónja része az amerikai haditengerészet azon projektjének, amelynek célja egy új osztályú, sokkal hosszabb küldetések végrehajtására alkalmas víz alatti drón kifejlesztése.

A pilóta nélküli víz alatti járművet úgy tervezték, hogy emberi felügyelet és üzemanyag-utántöltés nélkül mozogjon az óceánban, és képes legyen a tengerfenéken "alacsony energiafelhasználású üzemmódban" hibernálódni. Az amerikai hadsereg végső célja az, hogy a katonák a szárazföldön folytathassák küldetésüket anélkül, hogy a víz alatti drónon karbantartást vagy töltést kellene végezniük. 

A Northrop Grumman szerint a moduláris felépítésnek köszönhetően a gyors bevetés érdekében a drón szétszerelhető és szállítható szabványos hajókonténerekben. Ez az első olyan hosszú élettartamú, nagy hatótávolságú és hasznos teherrel rendelkező tengeri drón, ami emberi beavatkozás nélkül hajt végre küldetéseket.

Egészen a közelmúltig titkok övezték a drónt, amikor azonban tesztelés céljából a tengerbe engedték, és a Google Earth is lefényképezte, az internetezők gyorsan kiszúrták a szigorúan titkos amerikai drónfegyvert. A Northrop Grumman a múlt héten fedte fel a "Manta Ray" robotizált tengeralatti drón további részleteit néhány újonnan közzétett videóban. A cég korábban bejelentette, hogy idén februárban és márciusban teljes körű, vízben végzett teszteléseket hajtott végre Dél-Kalifornia partjainál.

Felmerült a kérdés, hogy a fejlett tengeri drónok megjelenése átformálja-e a tengeri harcokat Ukarjnában, mivel az ukrán erők kisebb, megfizethetőbb technológiával süllyesztették el az orosz hajókat.

Egyes védelmi elemzők azt feltételezik, hogy az amerikai haditengerészet olyan drónt akar kifejleszteni, amely képes hosszú küldetések végrehajtására, hogy a tengereken orosz és kínai tengeralattjárók után kutasson - írja a Daily Mail.

Az orosz-ukrán háborús élő közvetítésünk ide kattintva érhető el. Arról is beszámoltunk, hogy félelmetes üzenet érkezett Oroszországból: Egy orosz diplomata szerint az, hogy az USA fegyvereket szállít, és feljogosítja Kijevet a civilek megtámadására, arról tanúskodik, hogy a halálos áldozatoktól függetlenül folytatni akarják a háborút. Korábban arról is írtunk, hogy tisztogatásra adott utasítást Zelenszkij, miután a hivatal két tisztjét magasrangú vezetők meggyilkolására irányuló összeesküvéssel vádolták meg.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről