Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Megdöbbentő adat, Brazília negyede leégett már erdőtűzben

Vágólapra másolva!
Az elmúlt negyven évben több hatalmas erdő- vagy bozóttűz tombolt Brazíliában. Egy friss kutatás szerint ezek miatt az ország legalább negyede leégett már egyszer. A legtöbb tüzet emberek okozták.
Vágólapra másolva!

Összesen 199 millió hektár területen pusztított tűz 1985 és 2023 között, ami a dél-amerikai ország területének 23 százaléka. A jelentéshez a MapBiomas hálózatot alkotó egyetemek, civil szervezetek és technológiai vállalatok műholdfelvételeket és egyéb adatokat elemeztek.

Megállapították, hogy a legnagyobb arányban a trópusi szavannával borított délkelet-brazíliai Cerrado régió és az amazóniai esőerdő volt érintett, a felégett területek 86 százaléka ezekben a térségekben volt. 

Arányaiban a Pantanal régióban volt a legnagyobb pusztítást: a Nyugat-Brazíliától a szomszédos Bolíviáig és Paraguayig húzódó térség 59 százaléka égett le a négy évtized leforgása alatt.

Erdőtűz Brazíliában 
Fotó: AFP 

A kutatók megállapították, hogy a brazíliai tűzesetek túlnyomó többségét valamilyen emberi tevékenység vagy mulasztás idézte elő. 

A felégett területek több mint kétharmadát természetes növényzet borította, a többi nagyrészt mezőgazdasági művelés alatt álló földterület volt.

A brazil űrkutatási hivatal (Inpe) adatai szerint június közepén 1269 tűz égett a vizenyős területeken, szemben a májusban regisztrált 77-tel. A feljegyzések 26 évvel ezelőtti kezdete óta ez a legmagasabb havi átlag.

Brazíliában a gazdák bevett szokása, hogy szándékosan felégetnek erdős területeket, hogy ott új legelőket alakítsanak ki. Időnként azonban a lángokat nem tudják megfékezni, és hatalmas erdőtüzek alakulnak ki.

Ahogy korábban megírtuk, a világ legnagyobb vizenyős területének, a Pantanalnak a brazíliai részén több mint 22 ezer tüzet regisztráltak 2020-ban, ami 120 százalékot is meghaladó növekedés volt az előző évhez képest. Amazónia és Pantanal a bolygó legértékesebb ökoszisztémái közé tartoznak. A pusztító tűzben 17 millió gerinces állat - hüllő, madár és főemlős - pusztulhatott el.

2019-ben is rengeteg tűz pusztított egyszerre a területen. A tüzek több mint fele a Amazonas esőerdőiben ég, és két nap alatt 1663 újabb tüzet észleltek a brazil űrkutatási hivatal szakemberei.

Az amazóniai erdőtüzek miatt a levegő légszennyezettségének növekedését rögzítették azok a műholdas felvételek, melyeket az Európai Űrügynökség tett közzé 2019-ben. 

Korábban azt is megírtuk, hogy 2022-ben megint nőt a tűzestek száma Brazíliában. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről