A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Mi jön Amerikában Joe Biden visszalépése után?

Biden
Fotó: Getty Images via AFP
Vágólapra másolva!
A politikai és médianyomás, valamint a támogatóktól elvont források mind hozzájárultak ahhoz, hogy Biden visszalépjen - mondta el Lajkó Fanni, az Alapjogokért Központ elemzője az Origónak. Az elemző a következő időszakot értékelte lapunknak.
Vágólapra másolva!

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy visszalép az elnökválasztástól. A döntést az előzte meg, hogy már nagyjából 30 demokrata képviselő és több szenátor is felszólította erre. Mennyire volt időszerű Joe Biden visszalépése?

Joe Biden visszalépése időszerű és szükséges volt, tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban egyre több jele mutatkozott szellemi leépülésének. Több alkalommal is nyilvánosan összezavarodott, elfelejtette a neveket, és nehézségei voltak a beszédek tartásában. Ezen tünetek mind azt jelezték, hogy már nemcsak az elnökjelölti, de a mostani elnöki pozíciójára sem alkalmas. A celebvilágtól kezdve a politikai körökig egyre többen követelték Biden visszalépését, és a nemzetközi sajtó befolyásoló ereje is rendkívül nagy szerepet játszott ebben a folyamatban. 

Korábban Biden alkalmatlanságáról alig esett szó a mainstream médiában, és ha valaki meg merte kérdőjelezni az alkalmasságát, azt gyakran alaptalan szélsőjobboldali vádaskodásnak bélyegezték. 

US President Joe Biden delivers remarks at a Medal of Honor ceremony in the White House.
Joe Biden végül visszalépett
Fotó: AFP / WATSON / AFP

Azonban egy ponton mintha varázsütésre mindenki felismerte volna, hogy Biden munkássága nem folytatható tovább ilyen formában. A média fokozatosan kezdte el hangsúlyozni a problémákat, és nyomást gyakorolt Bidenre a közvélemény formálásával. Ennek eredményeként a Demokrata Párt kampányának támogatói is forrásokat vontak el tőle, ami jelentősen gyengítette Biden pozícióját.

A héten állítólag Covidot diagnosztizáltak nála, erre hivatkozva visszavonult a birtokára, de különböző források szerint már a visszalépést készítették elő, de már ezt megelőzően is láthatóan nem volt jó állapotban. Lehetséges az, hogy már egy ideje előkészítették a visszalépését?

Nemrégiben Donald Trump ellen merényletet kíséreltek meg, ennek ellenére folytatta kampányát, míg Joe Biden a COVID-19-járványra hivatkozva lemondta nyilvános szerepléseit. Ez jól szemlélteti, hogy ki mennyire tudja kezelni az őt ért válsághelyzeteket. Valószínűsíthető azonban, hogy nem csupán a betegség volt az oka Biden visszalépésének, hanem időre volt szükség a helyzet átgondolásához. 

Kamala Harris lehet a demokraták új jelöltje Fotó: SAUL LOEB / AFP

A döntési folyamat során egyértelműen látszott, hogy a végső döntés nem az ő kezében volt. A politikai és médianyomás, valamint a támogatóktól elvont források mind hozzájárultak ahhoz, hogy Biden visszalépjen.

A héten a demokraták már elkezdték mérni Kamala Harris alelnök népszerűségét, de nem ő az egyetlen jelölt, mivel rendkívül népszerűtlen. Ki lehet Biden jelöltutódja?

Joe Biden lehetséges utódaként több név is felmerülhet. Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója egyre népszerűbb a Demokrata Pártban, és sokan úgy vélik, hogy képes lenne széles körű támogatást szerezni. Michelle Obama neve is gyakran felmerül, mint lehetséges elnökjelölt. Bár többször kijelentette, hogy nem kíván politikai szerepet vállalni, népszerűsége és a közéletben betöltött szerepe miatt sokan még mindig reménykednek benne, hogy esetleg meggondolja magát. Gretchen Whitmer, Michigan kormányzója, szintén komoly esélyesként kerülhet szóba Joe Biden lehetséges utódjaként, akinek a népszerűsége az elmúlt években jelentősen nőtt.

Alex Soros, AlexSoros, amerikai filantróp, Open Society Foundations, elnökhelyettes, Világgazdasági Fórum, Fiatal Globális Vezetője
Soros fia a háttérben Fotó: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

A Soros-birodalom új vezetője, Alex Soros meglepő bejegyzést tett közzé a Twitteren. Ellentmondást nem tűrően kijelentette, hogy Kamala Harrist kell támogatni. Úgy látszik, hogy már a demokrata elnökjelöltről is a Soros család dönt. Ez hogyan értékelhető, milyen erők mozgatják a szálakat a háttérben?

Alex Soros Twitteren közzétett kijelentése, amelyben egyértelműen Kamala Harris támogatását szorgalmazza, új fényt vet arra, hogy milyen erők és befolyások mozgatják a háttérben a politikai szálakat. A Soros család, amely évtizedek óta jelentős szereplő a globális politikai és pénzügyi színtéren, az ilyen nyilvános állásfoglalásaival egyértelműen befolyásolni próbálja a demokratikus politikai folyamatokat. Sorosék hosszú ideje ismertek politikai adományaikról és véleményformáló erejükről, és egy ilyen kijelentés nem csupán politikai állásfoglalás, hanem stratégiai lépés is lehet a jövő politikai térképét formáló döntésekben. Alex Soros bejegyzése rámutat arra, hogy a háttérben működő pénzügyi és politikai érdekcsoportok jelentős mértékben befolyásolhatják a politikai döntéseket és jelöltválasztásokat, ami tovább növeli a politikai döntéshozatal átláthatóságának és függetlenségének kérdését.

Joe Biden visszalépésével hogyan változtak Donald Trump esélyei?

Biden visszalépésével a demokratáknak középtávon új jelöltet kell találniuk, ami időt és energiát emészt fel, és csökkentheti a párt egységét. Ez Trump számára előnyös lehet, mivel a Demokrata Párt belső vitái és a jelölési folyamat zűrzavara gyengítheti a demokraták táborát, és koncentráltabb kampányra adhat lehetőséget Trumpnak.

Ha Biden visszalépésével a Demokrata Párt egy olyan új jelöltet állít, aki kevésbé népszerű vagy tapasztalatlan, az megint csak Trumpnak előny. Trump számára Biden visszalépése lehetőséget biztosít arra, hogy tovább építse kampányát, és mobilizálja támogatói bázisát. A volt amerikai elnök már most is jelentős támogatottsággal bír a republikánus szavazók körében, és egy új jelölt ellen könnyebben összpontosíthatja energiáit és forrásait. 

Hogyan vezetheti még jövő januárig az Egyesült Államokat Joe Biden? Hiszen az új elnök beiktatásáig még ő marad hivatalban.

Az, hogy Biden hat hónapig még a hivatalban marad, súlyos kérdéseket vet fel a vezetői képességeivel kapcsolatban. Politikai ellenfelei és kritikusai szerint, ha már most olyan vélemények vannak, hogy alkalmatlan, akkor a hátralévő időszakban is kétséges lehet, hogy képes lesz-e hatékonyan ellátni az elnöki feladatokat. Az elnöki pozíció olyan szintű folyamatos vezetést és stabilitást követel meg, főleg a mostani geopolitikai fejlemények fényében, ami jelenleg a Biden körüli viták és a visszalépés bejelentése miatt nehezen biztosítható.

Hogyan telhetnek a következő hónapok az amerikai elnökválasztásig?

Mindenképpen a politikai agenda jelentős átrendeződését hozzák, mivel a Demokrata Párt új jelöltet választ, miközben Donald Trump kampánya tovább folytatódik. A jelöltállítási folyamat intenzív vitákat és kampányokat eredményez, míg a kampányok fokozzák a választói mobilizációt, és a Get-Out-The-Vote (GOTV) akciókat. Politikai koalíciók építése és stratégiák finomítása mellett a kormányzati ügyek és válsághelyzetek is befolyásolják a politikai diskurzust. Emellett a választási bizottságok előkészítik a választási infrastruktúrát, és várhatóan jogi kihívások is felmerülnek a választási folyamatokkal kapcsolatban. Az elkövetkező időszak tehát a politikai versengésről, a közvélemény formálásáról és a választási előkészületekről fog szólni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!