Íme Donald Trump példátlan hősiességének története - videó

TRUMP, Donald
Fotó: Evan Vucci
Vágólapra másolva!
A Donald Trump elleni merényletkísérlet világosan megmutatta az amerikai elnökjelölt valódi énjét. Ahogyan ő viselkedett ebben a válságos és egyben drámai pillanatban, az mára a történelem része lett. Olyan szintű bátorság, mint amit ő mutatott, olyat nagyon ritkán látni vezető politikusoktól, sőt igazán nem is volt példa arra eddig, hogy egy merényletkísérletet követően valaki ennyire képes legyen megőrizni a hidegvérét.
Vágólapra másolva!

Donald Trump alig néhány perce beszélt a pennsylvaniai kampánygyűlésen, amikor eldördültek a lövések. Az amerikai elnökjelölt azonnal reagált és a földre vetette magát, majd azonnal körbevette több biztonsági ember is, hogy ne érhesse újabb találat. A közönségben több embert is találat ért, egyikük azonnal meghalt. A merényletben hatalmas szerencséje volt Trumpnak, mivel az egyik kilőtt golyó súrolta a volt elnök fülét, még mielőtt a titkosszolgálat kimenekítette volna a helyszínről. Éppen ennek köszönhette, hogy életben maradt. 
Valódi hőssé vált Trump

Trump a merénylet minden egyes másodpercében úgy viselkedett, mint egy valódi hős. Az eseménysorozat elején - és nevezhetjük ezt nyugodtan kulcsmozzanatnak -, az elnökjelölt egy picit elfordította a fejét, mert egy kivetítő segítségével a határőrség statisztikájával kapcsolatban beszélt az ott lévő közönségnek. Ekkor egymás után három lövés dördült. A tömegben teljesen érthető módon azonnal kitört a pánik: mindenki a földre vetette magát.  A lelátóról sírás és sikoltozás hallatszott, a színpad mellett pedig állig felfegyverzett katonák jelentek meg. Donald Trumpot biztonsági emberek fogták közre és egy gyűrűt alkotva a testükkel próbálták védeni.

A támadásról napvilágra került videón látni, ahogy Donald Trump a lövés előtt egy töredékmásodperccel elfordítja a fejét. Alighanem ez a mozdulat volt az, ami megmentette az életét 

– mindezt már Aaoron Cohen, az izraeli különleges műveleti erők veteránja mondta. A volt különleges katona a Fox Newsnak adott szakértői nyilatkozatában elmondta, hogy a mesterlövészeket jellemzően arra képzik, hogy a kisagy kérgébe lőjenek, ami az agytörzs tetején található. Cohen azt mondta, hogy Trump élete egyetlen pillanaton, azaz fejének elfordításán múlt. Ha ezt a mozdulatot nem teszi meg, úgy a lövedék a fülébe fúródott volna, és a koponyába jutva minden valószínűség szerint végzett volna az elnökjelölttel. 

A lövés pillanata 

Trump ebben a pillanatban egyáltalán nem esett kétségbe. Érthető módon minden ember egy ilyen szituációban próbálna a földön maradni, és mindent elkövetni annak érdekében, hogy vagy saját lábon, vagy segítéggel elhagyja a helyszínt. Ezzel szemben Trump megőrizte a hidegvérét, és  annak ellenére, hogy a lövedék megsértette a fülét, ránézett a kezére, ami véres volt, és ezután elesett. Trump azt mondta, nagyon gyorsan történt minden, és akkor a titkosszolgálat ráugrott, és nagyon erősek voltak.

Az egész eseménysorozat katarktikus pontja ekkor következett el. Trump ekkor bizonyította be, hogy még egy ilyen válságos helyzetben is képes hősként viselkedni. Trump felemelte az öklét, és a testőröket is meglepve azt kiáltotta a közönségnek, hogy "harcoljatok". Ebben a pillanatban készítette el Evan Vucci, az Associated Press washingtoni fotósa azt a képet, ami mostanra ikonikussá vált az elnökjelöltről. Trump vérző fejjel mutatja az öklét a könségnek az testőrök gyűrűjében. Ilyen lépésre csak egy valódi hős képes, és olyan szintű bátorság, mint amit Trump mutatott, azt nagyon ritkán látni. Főleg, ha összehasonlítjuk azzal, hogy más politikusok ennél sokkal kevésbé kiélezett helyzetben, hogyan szoktak viselkedni. Macron francia elnököt még 2018-ban kifütyülték,  majd ki kellett menekíteni a tüntetők torlasza elől. 

TRUMP, Donald
Az ikonikus kép Trumpról
Fotó: Evan Vucci / Copyright 2024 The Associated Press.

Miután Trump az kiáltotta a több ezres tömegnek, hogy

Küzdjetek, küzdjetek!”

a támogatói erre hangos „USA! USA!” felkiáltásokkal válaszoltak. A fent bemutatott mozzanatra sem lenne képes napjaink egyetlen vezető politikusa sem egy ilyen helyzetben. Ezután Trumpot elvitték a hatóságok a legközelebbi kórházba. 

Donald Trump a merénylet után néhány órával hagyhatta el a kórházat. Vasárnap reggel New Jersey-ben már a saját lábán jött le repülőgépe lépcsőjén. 

Erre sem lett volna képes más politikus, sőt lehet, mindent elkövetett volna annak érdekében, hogy erről a jelenetről ne készüljön felvétel.

 Nem sokkal korábban a közösségi oldalán üzent, ahol megerősítette, hogy a lövés a jobb fülén érte, de csak könnyebben sérült meg. 

Meglőttek egy lövedékkel, amely a jobb fülem felső részét szúrta át. Azonnal tudtam, hogy valami nincs rendben, mivel sistergő hangot hallottam, lövéseket, és azonnal éreztem, ahogy a golyó átszakítja a bőrömet 

- fogalmazott a republikánus elnökjelölt, aki megköszönte az amerikai elnökök védelmét is ellátó titkosszolgálat gyors reakcióját, és részvétét fejezte ki a halálos sérülést szenvedő áldozat családjának.

Eddig nem volt példa arra, hogy egy elnök, vagy elnökjelölt egy merényletkísérletet ilyen hősiesen képes legyen kezelni, nem véletlenül ábrázolták egyesek szuperhősként. Trump fent bemutatott cselekedetei, és az ikonikus fotó az ökölbe szorított kezéről mindenképpen a történelem része lesz, sőt már azzá is vált. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről