Merénylet Donald Trump ellen: mi történt pontosan és miért?

TRUMP, Donald
Fotó: Evan Vucci
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint éjjel rálőttek Donald Trumpra, a republikánus elnökjelöltre egy kampányrendezvényen. Miért nem engedélyezte a Biden-kormány Trump védelmének megerősítését? Hol voltak a rendőrségi drónok? Miért nem csináltak semmit a rendőrök, amikor szemtanúk figyelmeztették őket? Tényleg nem találta el elsőre a mesterlövész a támadót? Mutatjuk, mit tudunk és mi történt azóta.
Vágólapra másolva!

A támadás a Pennsylvania állambeli Butler közelében tartott rendezvényen történt, amely Donald Trump utolsó nyilvános választási gyűlése volt a republikánus konvenció, az országos jelölőgyűlés előtt. Hat perccel azután, hogy Trump megkezdte a beszédét, több lövést is leadtak. 

Donald Trump holds an election rally
Trumpot körbeveszik a védelmével megbízott szakemberek
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Az élő közvetítésen hallatszottak a lövések, 

és azt is lehetett látni, hogy Donald Trump megsérült. 

"Rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben, amikor meghallottam a süvítést és a lövések hangját, majd azonnal 

éreztem, ahogy a golyó felszakítja a bőrt,

 komolyan vérzett" - mondta később Trump, aki

a jobb füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, aztán a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbevették.

Trump röviddel ezután saját lábán hagyta el a pódiumot, miközben az ügynökök körbevették.

Donald Trump, DonaldTrump, merénylet, lövés, kampány, alatt, meglőtték, vérzik, fül, fülön lőtték Trumpot, 2024. 07. 13.
A vérző Donald Trump
Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar

Később Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a támadást követő gyors beavatkozásért és hihetetlennek nevezte, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. 

A merényletnek van halálos áldozata is.

Az interneten kering egy felvétel, amelyen elvileg az látható, ahogy az egyik mesterlövész lelövi a merénylőt, a felvétel azonban kérdéseket vet fel, ugyanis a mesterlövész az első lövés hangjával egy időben engedi le a fegyverét - magyarán látszólag ő adta le az első lövést. Ez jelentheti azt, hogy elsőre nem találta el a merénylőt, de azt is, hogy ez mégsem a lövés pillanata. 

A rendőrség megerősítette, hogy egy ember meghalt, amikor egy Trump mellett elsuhanó lövedék eltalálta, ketten pedig súlyosan megsebesültek.

Mindhárman férfiak. Arra a kérdésre, hogy az áldozatok közel ültek-e egymáshoz, George Bivens alezredes azt mondta, hogy "A lövések némileg szétszóródtak, így nem csak egy adott helyre csapódtak be." A sérülteket kórházban ápolják - írta a Sky News.

Thomas Matthew Crooks-to, a merénylőt a helyszínen agyonlőtték
Fotó: Twitter

A merénylet után Elon Musk bejelentette, hogy most már hivatalosan is támogatja Donald Trumpot. Az FBI hamar azonosította a merénylőt. A Szövetségi Nyomozó Iroda szerint a 20 éves, helybéli Thomas Matthew Crooks lőtt rá többször Donald Trumpra. Eközben az elnökjelölt megérkezett New Jerseybe, ahol először mutatkozott nyilvánosan az őt ért támadás után, a titkosszolgálat pedig vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogyan juthatott ilyen közel, 150 méternél közelebb a tetőn rejtőző merénylő Donald Trumphoz. Egy szemtanú szerint nem reagált időben a rendőrség. 

Donald Trump, DonaldTrump, merénylet, lövés, kampány, alatt, meglőtték, vérzik, fül, fülön lőtték Trumpot, 2024. 07. 13.
Mesterlövész a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyûlésen
Fotó: Gene J. Puskar / MTI/AP/Gene J. Puskar

A világ vezetői elítélték az erőszakos támadást. Orbán Viktor is üzent Donald Trumpnak.  

Gondolataim és imáim az elnökkel vannak ezekben a sötét órákban 

- írta a  miniszterelnök.

Orbán Viktor és Donald Trump is békét szeretne teremteni

Jackson Hinkle amerikai blogger úgy látja, egy sorozat része a merénylet. 

Ha megpróbálod megakadályozni a harmadik világháború kitörését, megpróbálnak megölni

 - írta.

A merénylet pár hónappal azután történt, hogy a szintén háborúellenes szlovák miniszterelnököt, Robert Ficót megpróbálta megölni Juraj Cintula ellenzéki aktivista. 

Mit csinált a titkosszolgálat?

Több kérdés merült fel Trump védelmével kapcsolatban is. Mike Waltz republikánus kongresszusi képviselő elmondta ugyanis, hogy már többször kérték a Biden-kormány belbiztonsági miniszterét, Alejandro Mayorkast, hogy erősítsék meg a republikánus jelölt védelmét, a miniszter azonban ezt elutasította. Ráadásul a titkosszolgálat hibák sorozatát követte el. Chris Schwecker, az FBI volt helyettes vezetője szerint az elejétől a végéig hibák sorozatát követték el.

Kérdéses, hogy kerülhetett ilyen közel, 150 méter távolságra a merénylő Trumphoz. Ilyen távolságból az amerikai hadseregben egy újoncnak el kell találnia egy emberi alakot. Ráadásul egy kiemelkedő épület tetején helyezkedett el, miközben a titkosszolgálat rendszeresen drónokkal figyeli a rendezvényeket - hol voltak a drónok, kérdezik többen. A BBC-nek egy szemtanú azt is mondta, ő észrevette a tetőn kúszó férfit, és szólt a rendőröknek, azok azonban nem tettek semmit.

Azt gondoltam magamban: miért beszél még mindig Trump, miért nem rángatták le a színpadról... a következő dolog, amit hallottam, hogy öt lövés dördült

- mondta a Gregként bemutatkozó férfi. 

Sokak szerint Trump kimenekítése is meglehetősen szakszerűtlen volt. Az ügynökök szorosan körbeölelték Trumpot, és a kezükkel hadonásztak az arca előtt, hogy ne találhassák el. Úgy tűnik, nem volt meg a protokoll erre az esetre.

A kongresszus belbiztonsági bizottsága már biztosan vizsgálja az eseményeket.

A Donald Trump elleni merényletről itt olvashat bővebben

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről