A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Halálos étrend-kiegészítő miatt mondott le egy gyógyszergyártó két vezére

Vágólapra másolva!
A japán Kobayashi Pharmaceutical gyógyszergyártó cég két felsővezetője távozik posztjáról, mivel legalább nyolcvan olyan haláleset ügyében folyik a nyomozás, amelyek egyes termékeihez köthetők.
Vágólapra másolva!

Távozik a posztjáról a japán Kobayashi Pharmaceutical gyógyszergyártó két felsővezetője, mivel 80 olyan haláleset ügyében folyik a nyomozás, amelyek egyes termékeihez köthetők

 - írja a BBC

A cég közölte, hogy lemondott Akihiro Kobayashi és Kazumasa Kobayashi, akik mindketten a cégalapító család tagjai. A döntés a felelősség tisztázása érdekében született a fermentált rizsport érintő kérdésben – közölte a Kobayashi Pharmaceutical. Márciusban a cég visszahívta öt termékét, mondván, hogy veseproblémákról kaptak bejelentéseket a vásárlóktól.

A vállalat azt követően kezdett vizsgálatot folytatni, miután januárban egy orvos figyelmeztette őket az egészségügyi problémákra. Az érintettek több tünetről számoltak be, többek között 

megváltozott a vizeletük színe, a végtagjaik duzzadtak, ők maguk pedig fáradékonyak lettek.

A Kobayashi Pharmaceutical bavallotta, hogy az egyik gyárukban potenciálisan mérgező savat találtak egy penészgomba miatt. A cég igazgatótanácsa részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak. 

Ezúton is szeretnénk még egyszer elnézést kérni ügyfeleinktől és üzleti partnereinktől

- írták közleményükben. 

A vállalat fenntarthatósági politikáért felelős vezetője, Satoshi Yamane lesz az új elnök. Akihiro Kobayashi, aki azt mondta, hogy vállalni szeretné a felelősséget a károkért, továbbra is a vállalatnál marad, hogy kezelje a kártérítési megállapodásokat.

A Beni kōji egy vöröses-lila penészfajtával, a monascus purpureus-szal erjesztett rizs. Miközben a magas koleszterinszint és a vérnyomás egészségügyi kiegészítőjeként hirdetik, széles körben használják élelmiszeripari termékek hagyományos színezékeként is.

Korábban megírtuk, hogy az Egyesült Államokban gyerekek halálát okozta egy népszerű étrendkiegészítő. Az országban az egészségügyi szervezetekhez beérkező jelentések között drámaian megnőtt a melatoninnal kapcsolatos kezelések száma a gyerekek körében. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) tanulmánya szerint 2012 és 2021 között ezek az esetek 530 százalékkal nőttek. Az is kimutatható, hogy a legnagyobb éves növekedés 2019 és 2020 között következett be, ami a karanténnak köszönhető.

Egy népszerű termék rákot és súlyos szívproblémákat is okozhat. Elindult az étrend-kiegészítők mellékhatásait gyűjtő honlap: a www.nutrivigilancia.hu oldalra érkező bejelentéseket szakemberek elemzik, annak érdekében, hogy azonosítani tudják a közegészségügyi szempontból is jelentős jelzéseket - tájékoztatott a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!