Roger Köppel: Orbán Viktornak sikerült elérnie, hogy a béke kerüljön a középpontba

Vágólapra másolva!
Roger Köppel, a Die Weltwoche című svájci hetilap főszerkesztője exkluzív interjút adott a Mandinernek. A neves főszerkesztő értékelte Orbán Viktor kormányfő békemisszióját. Az újságíró méltatta a kormányfő hozzáállását. Meglátása szerint a miniszterelnöknek sikerült elérnie, hogy a béke kerüljön a középpontba. - Manapság kritikusnak kell lenni mindegyik oldallal szemben, de nálunk is jellemző, hogy elfogultak Oroszországgal szemben. Ha meg kicsit kiegyensúlyozottabb próbálsz lenni, rögtön megkapod, hogy az oroszoknak drukkolsz, és megértő vagy Putyinnal – vélekedett a főszerkesztő az Orbán Viktort ért háborúpárti kritikákra, hozzátéve, hogy pimaszságnak tartja, hogy Orbán szemére vetik, hogy Putyin-barát.
Vágólapra másolva!

– Orbán Viktorral együtt utazott Kijevbe, majd Moszkvába. Hogy nyílt lehetősége erre? 

– Váratlanul kaptam egy hívást, hogy elmennék-e a magyar miniszterelnökkel Kijevbe egy szigorúan titkos szervezésű látogatásra. Természetesen igent mondtam. Bár ez az út nem a béketárgyalásokról szólt, valójában békemissziónak tekinthető. Orbán Viktor úgy mondta, a legfontosabb megbízatás neki most a tények feltárása, vagyis annak megismerése, hogy miként látja a háborús helyzetet Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Hogy hogyan értékelik az előterjesztett békejavaslatokat, hol vannak számukra a vörös vonalak, és hogyan képzelnek el egy béketárgyalást. Ezekre a kérdésekre akart választ kapni, egyfajta alapozó munkát végzett tehát. 

Azért hangsúlyozom ezt, mert az első reakciókban – különösen Brüsszelből – kritikusan és kicsinyesen a szemére vetették, hogy felhatalmazás nélkül folytatott tárgyalásokat és tulajdonított magáénak egy megbízatást. Le kell szögezni: Orbán Viktor kezdettől fogva világosan elmondta, ez nem tárgyalás, hanem tisztázó célú tényfeltárás.

Roger Köppel, a Die Weltwoche című svájci hetilap főszerkesztője
Fotó: Mandiner / Ficsor Márton

Pimaszságnak tartom, hogy Orbán szemére vetik, hogy Putyin-barát”

– Menjünk kicsit vissza az időben: 2022-ben, a háború kitörését megelőző napokban megfordult a fejében, hogy Oroszország megtámadhatja Ukrajnát?
– Nem számítottam rá. Azt gondoltam, az orosz elnök odavezényli a határhoz a fegyveres erőket, hogy nyomást gyakoroljon, és a minszki egyezménnyel diplomáciai megoldásra jussanak. Meg sem fordult a fejemben, hogy bevonul. Továbbra is hibának tartom ezt a lépést, Putyin onnantól elbizakodottá, bizonyos szinten arrogánssá vált. Úgy gondolta, a Fehér Házban egy idős elnök ül, akit ellenfélként már nem kell komolyan venni, ahogy az Európai Uniót is gyenge vezetők irányítják, Oroszországban viszont huszonkét éve ő a főnök. 

Ezzel együtt mély aggodalommal és kritikával figyelem azt, ahogyan a Nyugat az ukrajnai fejleményeket kezeli. 2004 óta foglalkozom a témával, azóta lehet látni, hogy semmi jó nem sülhet ki ebből. Nem mehet be a NATO Ukrajnába – az amerikaiak sem fogadnák el, ha a kínaiak vagy az oroszok betennék a lábukat Mexikóba vagy Kanadába. Nem lehet csak úgy bemasírozni egy országba, ám tény, hogy nyugati oldalról is történtek hibák. A háború kitörésekor nyilvánvaló volt, hogy egy elkerülhető konfliktusnak vagyunk a szemtanúi, amelynek fő elszenvedői az ukránok, ezrek halnak meg közülük nap mint nap. Ezért különösen fontos, hogy többé ne a fegyverek beszéljenek, hanem újra a diplomácia kapjon szót.

– Milyenek voltak az első benyomásai a háború kitörésekor? Számított arra, hogy ennyire elhúzódik? 
– Nem gondoltam, hogy Ukrajna ennyi ideig képes majd kitartani. 2014–2015-ben az oroszok nagyon erősek voltak, szükség volt a minszki béketárgyalásra. Ukrajna akkor nehéz helyzetben volt, de időközben a NATO, az amerikaiak és a britek felfegyverezték az országot, amely így ellen tudott állni.

 Azt is látni kell, hogy a Nyugaton meg­lehetősen egyoldalúan vagyunk tájékoztatva. Kizárólag propagandát kapunk.

Orbán Viktor és Zelenszkij
A magyar kormányfő mindenki álláspontjára kíváncsi volt a missziója keretén belül
Fotó: Facebook / Orbán Balázs

– Mire gondol? 
– Háborúban mindenki propagandát folytat: az oroszok, az ukránok, de én is. Újságíróként nehéz véleményt alkotni arról, hogy mi helyes és mi hamis. Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának korábbi elnöke a Die Weltwochénak adott interjújában azt mondta: meglepődött azon, hogy mennyire visszafogottan háborúznak a felek a polgári lakossággal szemben. Ez nagyban különbözik attól, amit a 2000 óta kitörő többi fegyveres konfliktusnál tapasztalt Szíriáig bezárólag, ahol a polgári lakosság masszívan szenvedett. Az oroszok és az ukránok egyaránt mértékletesek ezen a téren. És nem ezt olvassa az újságunkban. Annak a háborúnak, amelyről a svájci médiában írnak, szinte semmi köze nincs ahhoz, amit a Vörös­kereszt helyben, a fronton – akkoriban Mariupolban – tapasztalt. 

Manapság kritikusnak kell lenni mindegyik oldallal szemben, de nálunk is jellemző, hogy elfogultak Oroszországgal szemben. Ha meg kicsit kiegyensúlyozottabb próbálsz lenni, rögtön megkapod, hogy az oroszoknak drukkolsz, és megértő vagy Putyinnal. 

Ez is mutatja, hogy már nem tudunk tárgyilagos vitát folytatni. Az emberek mintha megadták volna magukat a propagandának. A Die Weltwoche azért megpróbál ellenállni. Mi minden álláspontot lehozunk az ukrántól az oroszig, a végén majd az olvasónak kell ítéletet alkotnia. Az olvasó mindig intelligensebb, mint az újságíró.

Egyre kevesebb európai hisz abban, hogy az oroszokat katonailag le lehet győzni.”

A teljes exkluzív interjút a Mandiner oldalán olvashatják a linkre kattintva.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről