A világ vezetői elítélték a Trump elleni merényletet - videó

Donald Trump, DonaldTrump, merénylet, lövés, kampány, alatt, meglőtték, vérzik, fül, fülön lőtték Trumpot, 2024. 07. 13.
Támadás érte Donald Trumpot Pennsylvaniában
Fotó: Anadolu
Vágólapra másolva!
Azonnal reagáltak a világ vezető politikusai az Egyesült Államok korábbi elnöke ellen elkövetett szombati támadásra, amelyben Donald Trump könnyebben megsérült - írta meg Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Keir Starmer brit miniszterelnököt „megdöbbentették a sokkoló jelenetek” a kampánygyűlésen, és „legjobb kívánságait” küldte át Trumpnak

Donald Trump volt amerikai elnököt, a Republikánus Párt elnökjelöltjét (k) a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei veszik körbe a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án. (Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar)
Donald Trump volt amerikai elnököt, a Republikánus Párt elnökjelöltjét (k) a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei veszik körbe a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyűlésen 2024. július 13-án
(Fotó: MTI/AP/Gene J. Puskar)

A politikai erőszaknak semmilyen formában sincs helye társadalmainkban

 – írta a brit politikus az X közösségi oldalon.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a reakciójában úgy fogalmazott: rosszul lett a lövöldözéstől, szerinte az erőszak elfogadhatatlan.

A gondolataim Trump volt elnökkel, az esemény résztvevőivel és minden amerikaival vannak

 – tette hozzá.

Mint arról beszámoltunk, a magyar kormányfő is bejegyzésben reagált a merényletre. Orbán Viktor leszögezte: 

Imádkozunk Trump elnök úrért!

Magyarország szomszédja, az uniós tagjelölt Szerbia államfője is mély aggodalmának adott hangot a Donald Trump elleni támadás miatt. Alekszandar Vucsics az X-en osztotta meg gondolatait. 

Mély aggodalmamat fejezem ki a volt amerikai elnök és Szerbia barátja, Donald Trump elleni merénylet miatt, és határozottan elítélem az erőszakot, mint a politikai konfrontáció egyik módját. Mielőbbi felépülést kívánok neki, tudván, hogy még erősebben jön ki ebből a küzdelemből

 – jelentette ki Vucsics.

Josep Borrellt, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét is megdöbbentette a támadás híre.

Ismét a politikai képviselőkkel szembeni elfogadhatatlan, erőszakos cselekményeknek vagyunk tanúi

 – írta.

Narendra Modi indiai miniszterelnök pedig kijelentette, hogy „mélyen aggasztja a barátja elleni támadás”. Hozzátette: határozottan elítéli az incidenst. Az erőszaknak nincs helye a politikában és a demokráciákban – fűzte hozzá.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök „aggodalommal követi” a Pennsylvaniából érkező híreket, és mielőbbi felépülést kívánt Trumpnak.

Reményét fejezte ki, hogy „a választási kampány következő hónapjaiban a párbeszéd és a felelősség felülkerekedik a gyűlölet és az erőszak felett”.

Benjamin Netanjahu izraeli vezetőt és feleségét, Sarat is „megdöbbentette a Trump elnök elleni nyilvánvaló támadás”. 

Imádkozunk biztonságáért és mielőbbi felépüléséért

 – jegyezte meg az X-en Netanjahu.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap kijelentette, hogy „mélyen sokkolta a lövöldözés", és hozzátette: 

Mihamarabbi felépülést kívánok Donald Trumpnak, és részvétemet fejezem ki az ártatlan áldozat családjának. A politikai erőszaknak nincs helye a demokráciában.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök aláhúzta, hogy a lövöldözést „a demokrácia és a politikai párbeszéd minden védelmezőjének határozottan el kell ítélnie".

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is reagált a történésekre. Az X-en közzétett bejegyzésében hangsúlyozta, megdöbbenve értesültem a Donald Trump elleni támadásról. Egyebek mellett az írta:

Az ilyen erőszaknak nincs igazolása, és nincs helye sehol a világon. Soha nem szabad az erőszaknak érvényesülnie. Megkönnyebbültem, amikor megtudtam, hogy Donald Trump biztonságban van, és mielőbbi felépülést kívánok neki. Részvétem a támadás áldozatai közeli hozzátartozóinak.

Mint azt lapunk korábban megírta, a republikánus elnökjelöltnek a Pennsylvania állambeli Butler település közelében tartott választási nagygyűlési beszédét annak megkezdése után szakították félbe lövések. A korábbi amerikai elnök a jobb fülénél sérült meg.

A Donald Trump elleni merényletről itt olvashat bővebben. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről