Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül15 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 916. napjáról

 

16:25
augusztus 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna listát ad az USA-nak az Oroszország elleni támadások célpontjairól

Ukrajna azt tervezi, hogy átad az Egyesült Államoknak egy listát, amely a megtámadni kívánt oroszországi célpontokat tartalmazza, ha Washington feloldja a nagy hatótávolságú fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokat – számolt be a Politico.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Volodimir Zelenszkij elnök vezető tanácsadója, Andrij Jermak Washingtonba látogat a héten, és azt tervezi, hogy megbeszéléseik során bemutatják a listát [ Joe Biden amerikai elnök ] kormányának

 - idéz a kiadvány három amerikai forrást. Augusztus 15-én a Politico arról számolt be, hogy az Egyesült Államok nyitott a nagy pontosságú, nagy hatótávolságú, légi indíttatású JASSM taktikai cirkálórakéták Ukrán Fegyveres Erőknek való átadására, de ebben a kérdésben még nem született végleges döntés. A források szerint jelenleg a katonai osztály képviselőivel aktívan tárgyalnak az ellátás megvalósíthatóságának és szükségességének kérdéséről.
 

15:30
augusztus 28, 2024
Vágólapra másolva!

Hajszálon függ egy nukleáris baleset veszélye Kurszkban

Fennáll a nukleáris baleset veszélye a Kurszk régióban – mondta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, Rafael Grossi. Grossi hozzátette, hogy megbeszéli az orosz kollégákkal, hogyan lehet megakadályozni a veszélyt. A kérdést különösen az orosz külügyminisztérium és a Roszatom képviselőivel tervezik megvitatni.

A NAÜ vezetője azt is elmondta, hogy a kurszki atomerőműben végzett ellenőrzés során dróntámadások nyomait fedezték fel. Hangsúlyozta: aggódik az erőmű biztonsága miatt, hiszen attól 

mindössze pár kilométerre katonai műveletek zajlanak.


 

14:52
augusztus 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ezért támadja Ukrajna Kurszkot

Alekszandr Szirszkij, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) főparancsnoka elmondta, a kurszki hadművelet célja az Orosz Fegyveres Erők eltérítése a front más szektoraitól.

A tábornok hangsúlyozta, hogy az ukrán parancsnokság azt reméli, hogy Pokrovszk és Kurakhovszk irányából vissza tudják vonni az orosz csapatokat. „Az ellenség azonban továbbra is a pokrovszki irányra összpontosítja erőit” – hangsúlyozta az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

13:57
augusztus 28, 2024
Vágólapra másolva!

Stabilizálódott a helyzet Brajnszkban

A Brjanszki régió Klimovszkij körzetében stabilizálódott a helyzet - számolt be a régió vezetője, Alekszandr Bogomaz.

Az Orosz Fegyveres Erők megakadályozták az ukrán szabotőrök áttörési kísérletét a térségben. A helyzetet jelenleg a regionális hadműveleti parancsnokság irányítja. Bogomaz hozzátette, hogy a régió hat határ menti körzetében gyakorlatokat tartottak vészkiürítés esetére. A régióban 12 átmeneti szállást is kialakítottak.

13:12
augusztus 28, 2024
Vágólapra másolva!

Álhírek érkeztek Szaratovból

A szaratovi régió Pugacsevszkij körzetének vezetője, Alekszej Janin cáfolta az ukrán szabotázs- és felderítőcsoport (DRG) orosz térségbe való behatolásáról szóló információkat. Arra kérte az embereket, hogy maradjanak nyugodtak, és ne terjesszenek hamis információkat.

12:24
augusztus 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna bevetette a fronton az új F-16-osokat

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) bevetették a fronton az amerikai F-16-os vadászgépeket – számolt be a Public Volodimir Zelenszkij szavai alapján.

Az ukrán vezető szerint F-16-osokkal sikerült lelőni néhány ellenséges rakétát. Tisztázta azonban, hogy az országnak nincs elég rendelkezésre álló repülőgépe. 
 

11:49
augusztus 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ideiglenes korlátozásokat vezettek be a kazanyi repülőtéren

A Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség jelentése szerint a polgári repülőgépek közlekedésének biztonsága érdekében augusztus 28-án, szerdán délelőtt ideiglenes korlátozásokat vezettek be a kazanyi repülőtéren - közölte a Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség képviselője a hivatalos Telegram csatornán.

„A repülőtér helyi idő szerint 07:00 órától átmenetileg nem fogad és nem indít járatokat. A légijárművek személyzete, a légiforgalmi irányítók és a repülőtéri szolgálatok minden szükséges intézkedést megtesznek a repülésbiztonság biztosítása érdekében” – közölte a Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség.

Korábban ismertté vált, hogy drón támadta meg a bezárt belgorodi repülőteret. Augusztus 23-án reggel az UAV berepült a parancsnoki és irányító torony épületébe, és felrobbant. Így a támadás következtében a repülőtér ablakai betörtek, a burkolat pedig enyhén megsérült.

10:36
augusztus 28, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapatok nem tudják fenntartani a védelmet Mirnograd közelében

Az ukrán csapatok nem tudják fenntartani a védelmet Mirnograd közelében, Pokrovszktól keletre - közölték rendfenntartók a TASS-nak.

"Az ellenség megmaradt erői nem tudják fenntartani a védelmet Mirnograd közelében" - mondták el a rendfenntartók, akik szerint az elmúlt hetekben jelentősen csökkent az ukrán katonák száma ezen a területen.

08:45
augusztus 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna ismét nagyszabású dróntámadást indított Oroszország ellen

A védelmi minisztérium szerint augusztus 28-án szerdán Ukrajna megtámadta Oroszország két régióját. Nyolc drónt lőttek le Voronyezs, további négyet pedig Rosztov régió felett. Azt is jelentették, hogy egy rakétát elfogtak Kurszk régiója felett, ahol több mint három hete dúlnak a harcok.

A belgorodi Novosztrojevka-Pervaja faluban két ház égett porig az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónjainak támadása miatt – jelentette be az orosz határ menti régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov ezt Telegram csatornáján.

 

 

 

07:44
augusztus 28, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok súlyos vereséget mértek az ukránokra Kurszkban

Az orosz csapatok Kurszk régióban súlyos vereséget mértek az ukrán fegyveres erők egységeire – jelentette be az Akhmat különleges erők parancsnoka, Apty Alaudinov vezérőrnagy.

„Nagyon nehéz nap volt, de ma komoly vereséget mértünk az ellenségre. Már nem használnak annyi járművet, mint korábban” – mondta.

Apti Alaudinov az "Akhmat" különleges erők parancsnoka tisztázta, hogy egységei az Ukrán Fegyveres Erők két egységét is megsemmisítették.

Az orosz védelmi minisztérium augusztus 28-án, szerdán pedig azt közölte, a Ka-52M és Mi-8 helikopterek legénysége megsemmisítette az ukrán fegyveres erők személyzetét és páncélozott járműveit Kurszk régió határvidékén.

A csapást légi rakétákkal hajtották végre felderített ellenséges célpontok - munkaerő és páncélozott katonai felszerelés - ellen.
 

06:37
augusztus 28, 2024
Vágólapra másolva!

Kicselezte az ukrán rakétákat Oroszország

Oroszország a katonai repülőgépeinek 90%-át a nagy hatótávolságú ATACMS-ek hatósugarán kívül eső bázisokra helyezte át - közölte egy amerikai tisztviselő a Wall Street Journalnak. (WSJ)

Az amerikai gyártású hadsereg taktikai rakétarendszerek hatótávolsága körülbelül 165-300 kilométer. Az Egyesült Államok először 2024 márciusában szállított ilyen rakétákat Ukrajnának. Oroszország azzal válaszolt az ukrán beszerzésre, hogy a legtöbb repülőgépét a rakéták hatótávolságán kívülre helyezte - mondta a meg nem nevezett tisztviselő a WSJ-nek egy új amerikai hírszerzési jelentésre hivatkozva.
 

Mivel a repülőgépek 90%-a hatótávolságon kívül van, 

az ATACMS-sel Oroszország mélyén csapást mérni nem sok stratégiai értelme van 

- állította a tisztviselő.



 

05:13
augusztus 28, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 15 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6058 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 9936 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az ORFK. 

A beléptetettek közül a rendőrség 44 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

04:43
augusztus 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán dróntámadás ért orosz olajraktárakat

Tűz ütött ki két különálló olajraktárban az oroszországi Rosztovi területen egy, a régiót ért ukrán dróntámadás során - jelentette a helyi orosz média augusztus 28-ra virradó éjszaka.

A régió lakói helyi idő szerint hajnali 3 óra körül robbanásokat hallottak - állította a Rosztov Novosztyi orosz állami ellenőrzésű helyi média. A robbanásokat sűrű fekete füst követte, amely a Kamensky település közelében lévő raktárakból szállt fel. Vaszilij Golubev, a Rosztovi terület kormányzója azt állította, hogy négy ukrán harci drónt lőttek le a régió felett. (Kyiv Independent)


 

 

04:41
augusztus 28, 2024
Vágólapra másolva!

Amerikai válasz az orosz fenyegetésre

Az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust Oroszországgal, pusztán támogat egy országot, Ukrajnát, amelyet támadás ért - reagált az amerikai védelmi minisztérium szóvivője az orosz külügyminiszter-helyettes szavaira, amelyekkel az Egyesült Államokkal szembeni lépéseket helyezett kilátásba.

Pat Ryder, a Pentagon sajtótitkára keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok "nem áll háborúban Oroszországgal", és hozzátette, nem tudja, mit érthetett Szergej Rjabkov, orosz külügyminiszter-helyettes

 a "korábbinál komolyabb következmények" alatt, amelyeket az orosz területen végrehajtott ukrán katonai műveletben való feltételezett amerikai érintettség miatt helyezett kilátásba.

Az amerikai védelmi szóvivő megismételte, hogy Washingtonnak előzetesen nem volt tudomása az ukrán haderő benyomulásáról az Oroszországhoz tartozó kurszki régióba. Szavai szerint az amerikai fél jelenleg is szoros konzultációban van az ukrán partnereivel arról, hogy mit jelentenek Volodimir Zelenszkij elnök szavai az ütközőzóna létrehozásáról, és arról is tartanak a megbeszélések, hogy az Egyesült Államok a továbbiakban miként tudja támogatni az ukrán törekvéseket a szuverenitás megőrzésére és egy jövőbeli orosz agresszió megelőzésére. (MTI)

04:38
augusztus 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!