A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Félelmetes: óriási közel-keleti háború jöhet beláthatatlan következményekkel

Vágólapra másolva!
A Mandiner arról közölt egy nagyobb összefoglalót, hogy Damoklész kardja lebeg most a Közel-Kelet fölött. A hosszú konfliktustörténet legújabb eleme, hogy Irán tajtékzik és bosszút esküszik, amiért Izrael megölte Iszmail Haniját, a Hamász egyik vezetőjét – akit a palesztin szervezet egyik legtehetségesebb tárgyalójának tekintettek. Teherán éppen a magyar külügyminiszterrel üzente meg Izraelnek, hogy háborút indít (vagy katonai csapást mér rá) megtorlásként.
Vágólapra másolva!

Izraelnek lenne nagyobb esélye, ha kitörne a háború

A Mandiner szerint az esélyek katonailag Izraelnek kedveznek, azaz a minőségnek a mennyiséggel szemben – még akkor is, ha Irán erejéhez hozzáadjuk a libanoni bázisú, Teheránnal katonailag összeépült Hezbollah (terror)szervezetet. Amely azzal dicsekszik, hogy százezer, Izrael ellen bevethető rakétája van – többségük iráni gyártmány. 

A nagyszámú, pontatlan, de repülőképes rakéta jelenti Izrael számára a legnagyobb kockázatot. Egyidejű indításuk túlterhelheti az izraeli rakétavédelmi rendszert – amelynek a működését a térségben tartózkodó szövetséges – első sorban amerikai – erők támogathatják. A globalfirepower.com (GFP) nyílt forrásokból dolgozó portál 2024-ben az izraeli hadsereget a világranglista 17. helyére tette (145 államot minősít a szervezet a PwrIndx nevű rendszerben). A GFP saját Izrael-indexe 0.2596. 

Az izraeli "Vaskupola" rakétavédelmi rendszer egy palesztin rakétát semlegesít Izrael felett. Az izraeli támadást megelőzően  a Hamász radikális palesztin szervezet fegyveresei rakétákat lőttek ki dél-izraeli területekre.
Az izraeli "Vaskupola" rakétavédelmi rendszer egy palesztin rakétát semlegesít Izrael felett
Fotó: AFP/David Buimovitch

Minél közelebb van ez az index a nullához, annál magasabb az adott fegyveres erő besorolása. 

A portál szerint Izrael hadseregének az erőssége a légierő és a lég-, rakétavédelem. Közismert, hogy a Vaskupola (Iron Dome) nevű légvédelmi rendszere a világon a legfejlettebb. Két értelemben is használják. A köznyelv Vaskupolán érti a több rétegű (alapvetően rövid, 10-15 kilométeres védelmi kört, a középtávút 50 kilométerig és a hosszú távút, 50 kilométer fölötti védelem) lég-, és rakétavédelmi rendszer egészét. Azt írják:

szakkörökben a Vaskupola a rövid távú védelem eleme, első sorban a Gázai-övezet felől érkezett, palesztin sufni-műhelyekben előállított olcsó, pontatlan, de nagy mennyiségű, rövid hatótávolságú rakéták elhárítására való. Izrael középtávú védelmét a Dávid Parittyája (David,s Sling) rakétarendszer, a hosszú távút, beleértve az iráni közép-hatótávolságú ballisztikus rakéták elleni védelmet, a Hec (Arrow, Nyíl) nevű ellenrakéta-fajták Arrow-2, Arrow-3) biztosítják. 

Gáza, Gázai-övezet, Izrael, Palesztina,
Palesztinok hagyják el otthonaikat a Gázai övezet déli részén levő Hán-Júniszban 2024. augusztus 4-én
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Mi lesz, ha kitör az izraeli-iráni háború?

Korábban az Origónak nyilatkozott a közel-keleti helyzetről Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint egyre rosszabb a helyzet. Elmondta:

itt tartunk most, bármelyik pillanatban kitörhet egy háború, bármely szerencsétlen, rossz lépésnek ez lehet a következménye, és fontos, hogy a térség rendkívüli módon fel van fegyverkezve. Törökország, Irán is, Izrael is. Egyiptom is, amely eddig rendkívül ügyesen kimaradt a katasztrofális helyzetből.

A Mandiner teljes elemzése ITT olvasható!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!