A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Felmérés: béketárgyalásokat akarnak az ukránok

Vágólapra másolva!
Az ukránok többsége tárgyalásokat akar kezdeni Oroszországgal – derült ki egy friss felmérésből, amely arra is rámutatott, hogy a megkérdezett ukránoknak 80 százaléka mondta azt, hogy a háborúban elvesztette barátait vagy családtagjait.
Vágólapra másolva!

Az amerikai székhelyű National democratic institute (NDI) mintegy 40 kérdést tett fel több mint 2500 ukránnak különböző témakörökben – írja a Samnytt svéd hírportál. A V4NA szemlézte a felmérést.

Az ukránok is békét akarnak

A nemzetköz hírügynökség szerint az NDI felmérésében a válaszadók 80 százaléka mondta azt, hogy a háborúban elvesztette barátait vagy családtagjait. Tavaly májusban ugyanez az arány 44 százalék volt, 2022 májusában pedig 20 százalék. Tíz százalékuk pedig arról is beszámolt, hogy a háború miatt elvesztette otthonát, és egyre többen mondják, hogy fizikai és mentális egészségüket negatívan befolyásolja a háború.

A felmérésből az is kiderült, hogy az Oroszországgal való tárgyalási hajlandóság is növekszik, és 2022 óta először fordul elő, hogy az ukránok többsége most már béketárgyalásokat akar. 57 százalékuk mondta az, hogy tárgyalni akar, míg 38 százalékuk mondott nemet.

Az ukrán tárgyalási hajlandóság 2023 januárjában volt a legalacsonyabb, miután Ukrajna katonai sikereket ért el a harctéren, de azóta fokozatosan emelkedett. Akkor még csak az ukránok 29 százaléka akart tárgyalni. Ezzel szemben az ukrán kompromisszumkészség nem ilyen erős. 77 százalékuk nemet mond arra, hogy beleegyezzenek abba, hogy Oroszország megtartsa a most általa ellenőrzött területeket. 19 százalékuk teljesen vagy valamelyest elfogadhatónak tart egy ilyen megoldást.

A teljes felmérés ITT érhető el!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!