Megdöbbentően biztos győzelmében a német kancellár

olafscholz, német
Olaf Scholz néemt szövetségi kancellár (SPD) kávét iszik.
Vágólapra másolva!
Olaf Scholz német kancellár még a közelmúltbeli választási bukások után és a párton belüli kritikák ellenére is kitart amellett, hogy a 2025-ös szövetségi választáson kancellárjelölt legyen.
Vágólapra másolva!

A Tagesspiegel című berlini lapban szombaton megjelent interjúban Olaf Scholz kijelentette: 

szilárd meggyőződésem, hogy az SPD-nek (a kormány legnagyobb erejét adó Német Szociáldemokrata Párt) és nekem olyan erős mandátumunk lesz 2025-ben, hogy mi vezethetjük a következő kormányt.

Ragaszkodik a székéhez

Arra a kérdésre, megengedné-e Boris Pistorius védelmi miniszternek, hogy induljon a kancellári posztért, ha arra a következtetésre jutna, hogy az SPD-nek nagyobb esélyei vannak vele, a kancellár azt válaszolta: 

Boris Pistorius, mint sokan mások, azt szeretné, ha újra kancellárként indulnék.

Pistorius népszerűbb nála

Olaf Scholz kijelentése azért is érdekes, mert felmérések szerint Boris Pistorius jelenleg a legnépszerűbb politikus Németországban. Arra a kérdésre, hogy nem fárasztja-e még négy év kormányzás gondolata a Zöldekkel és a Szabad Demokratákkal, a kancellár azt mondta: futó vagyok, és jó formában vagyok, ami szükséges, majd a kormánykoalíció alacsony támogatottságára utalva hozzátette: 

politikai pályafutásom során már nyertem választásokat, bár a felmérések nem ezt sugallták.

A Bundestag-választásokat 2025. szeptember 28-án tartják, ami után új kormányt alakítanak és új kancellárt választanak Németországban. A legutóbbi felmérések szerint a kormánypárt (SPD, Zöldek és Szabad Demokraták) együttes támogatottsága 30 százalék körül mozog. A múlt héten az SPD eddigi legrosszabb választási eredményét érte el Türingiában és Szászországban, 6,1, illetve 7,3 százalékkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!