Tovább gyengítette Olaf Scholz koalícióját a vasárnapi német választás eredménye

Olaf Scholz, OlafScholz
Fotó: AFP/DPA/MICHAEL KAPPELER
Vágólapra másolva!
Az Alternatíva Németországnak (AfD) a hétvégi voksolás eredményével megnyerte a türingiai választást Németországban. A vasárnap késői előrejelzések szerint Szászországban a konzervatívok mögött a második helyre került.
Vágólapra másolva!

A német kancellár „keserűnek” nevezte a két tartományi választás eredményét, amelyeken a jobboldali AfD nagy győzelmet aratott, koalíciója pedig vereséget szenvedett - írta a Reuters nyomán a Magyar Nemzet

Olaf Scholz felszólította a többségi pártokat, hogy ne alakítsanak koalíciót a bevándorlásellenes AfD-vel. 

Az AfD valószínűleg nem tud kormányozni, mivel a többi párt eddig nem volt hajlandó együttműködni vele. 

Ennek ellenére a nacionalista, migrációellenes párt mindkét államban elegendő helyet kaphat ahhoz, hogy megakadályozza a kétharmados többséget igénylő döntéseket.

Többek között a bírák vagy a legmagasabb biztonsági tisztviselők kinevezésére is hatással lehet a párt. 

Olaf Scholz a Reutersnek nyilatkozva azt mondta: 

Az AfD szászországi és türingiai eredményei aggasztóak.

A németországi országos választásokig egy év van hátra. A vasárnapi eredmények láthatóan nem támogatják Scholz egyébként is töredezett koalícióját, ami tovább súlyosbíthatja a belharcokat a Reuters szerint. 

Amint azt az Origo is megírta, az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt nyerte meg a vasárnap tartott tartományi választásokat a németországi Türingiában a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készített felmérések tanúsága szerint, és a szomszédos Szászországban is versenyben van a győzelemért a Kereszténydemokrata Unióval (CDU). 

A kormánykoalíció pártjai összeomlottak.

Türingiában együttesen mindössze 10 százalékot kaptak, ilyen gyengén a kormánypártok még soha nem szerepeltek választáson. Ráadásul a zöldek és az FDP be se jutottak a türingiai törvényhozásba, mert együttesen csak négy százalékot kaptak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!