A hónap sztárja: az újburgonya<br/>

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az étkezési burgonyákat legegyszerűbben érési időpontjuk szerint csoportosíthatjuk. Eszerint korai és közép-korai fajták vannak. A május közepi, június eleji újburgonya a korai fajtákhoz tartozik. Legismertebb fajtája, az "astilla" gumója gömbölyded, egyenletes felszínű, világossárga színű. Nem fő szét, jól hámozható, ízletes. Jelentős a C-, B1-, és B2-vitamin-tartalma. Kalóriatartalma nem egészen egyharmada a kenyérének. Ennek jelentős részét szénhidrátok adják, keményítő formájában. Ez időjárásfüggő. A korai fajtáknál alacsonyabb a keményítőtartalom. Az újburgonya felhasználása sokrétű, minden kedvenc burgonyás ételünket elkészíthetjük újburgonyából is.

Újhagymás újburgonya-saláta

Hozzávalók: 60 dkg újburgonya, 15 dkg paradicsom, 2 köteg újhagyma, 2 fej lilahagyma, 1 dl Chef ételecet, 1 dl Floriol napraforgó, étolaj, só, őrölt fehér bors, cukor.

Az újburgonyát jól megmossuk és megfőzzük. Leszűrjük, néhány percig fedővel letakarva saját gőzében hagyjuk. Még melegen megtisztítjuk, kihűtjük, majd vékonyan felkarikázzuk. A paradicsomot, a megtisztított újhagymát, lilahagymát felkarikázzuk. Ecetet kevés olajjal, sóval, pici cukorral, vízzel elkeverünk. Beleforgatjuk az újburgonyát, a hagymákat és a paradicsomot. Felhasználásig hűtőbe tesszük. Hideg sültekhez kínáljuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1838 kJ/438 kcal
Ajánlott ital: ásványvíz


Újburgonyás aprólékleves

Hozzávalók: 30 dkg újburgonya (kisebbekből), 30 dkg csirkeaprólék, 10 dkg gomba, 2 db tyúkhúsleves kocka, 3 db paradicsom, 1 db hegyes erős paprika, 1 evőkanál csemege gulyáskrém.

A csirkeaprólékot kisebb darabokra vágjuk, jól megmossuk. Az újburgonyát, a paradicsomot, a gombát úgyszintén. Az utóbbi kettőt felszeleteljük. A burgonyát egészben hagyjuk. A csirkehúst feltesszük főni a kockából készült tyúkhúslevesbe, melybe belekeverjük a gulyáskrémet. Lassú tűzön főzzük. Hozzáadjuk a paradicsomot és a burgonyát is. Mikor a hús majdnem megpuhult, beletesszük a szeletelt gombát és együtt készre főzzük. Tálaláskor házi csipetkét adunk hozzá. Ízlés szerint kikevert tejföllel dúsíthatjuk. A hegyes, erős paprikát karikákra vágva, kistányérra külön szervírozzuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1447 kJ/345 kcal


Tavaszi rakott újburgonya

Hozzávalók: 60 dkg újburgonya, 1 szál kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 db tojás, 3 doboz tejföl, fél köteg petrezselyemzöld, csipet liszt, só.

A tojásokat keményre, a megmosott újburgonyát félkeményre főzzük. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk és előhevített serpenyőben kisütjük. Hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt és vöröshagymát. Együtt kissé átpirítjuk. Kivajazott jénai tálba rakjuk az újburgonyát, ráhalmozzuk a szalonnás-kolbászos-hagymás ragut. A tejfölt kikeverjük kevés liszttel, sóval, finomra vágott petrezselyemzölddel és ráöntjük a burgonyára. Meleg sütőben sütjük.

Elkészítés idő: 70 perc
Egy adag: 2054 kJ/489 kcal
Ajánlott ital: Hódmezővásárhelyi kövidinka

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!