Az újkrumplit ünneplik Svédországban

Vágólapra másolva!
Hamarosan elkezdődik az újkrumpliszüret Svédországban: ez az egyszerű gumós növény mentette meg annak idején a svédeket az éhen halástól. Manapság az egyik legnagyobb kedvencük a korai zöldség.
Vágólapra másolva!

A századforduló idején nagy éhínség uralkodott Svédországban, ezért is vágtak neki sok ezren Amerikának. Az emberek fagyökereket, zuzmókat rágtak, és az újkrumpli megjelenése igazi ünnep volt. Szinte semmivel nem ízesítették az éhségűző gumócskákat, mégis manna volt számukra. A stockholmi skanzen egyszerű, középkori házaiban is látható, hogy mindig volt külön fazék a krumpli főzésére és egy jó tüzű kemence a héjában való sütésre.

Az újkrumpli megjelenése ma is esemény, ugyanúgy várják, mint az eper szezonját. Ilyenkor minden svéd háziasszony újkrumpliból készült finomságokat tálal fel a családtagoknak, de ma sem túlzón: mindig csak annyit főznek, amennyi el fog fogyni. A svédek szerint a világon a legfinomabb az ő krumplijuk, mint ahogyan a magyarok a magyar paprikát vagy az almát találják a legzamatosabbnak. A stockholmi háziasszonyok közül sokan az erkélyen termesztik a krumplit, ugyanúgy, mint az epret. A rövid északi nyárban a házi krumpliszüret családi program.

Júniusban elkezdődnek az éttermekben a "potatis" napok. A svédasztalok elengedhetetlen fogásai az újkrumplisaláták. Grillpartik fontos szereplője az alufóliában sült krumpli, amely mellé hagymás tejföl, snidling, vaj, pici só és friss zöld kapor dukál, és főleg halak mellé kínálják. Paprikásan szinte soha nem készítik, csak főve, magában használják köretnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!