Hozzávalók: fél adag kelt tészta, 40 dkg juhtúró, 1 pohár tejföl, 15 dkg paraszt sonka, 2 db vöröshagyma.
Kelt tésztához: 2.5 pohár búzaliszt, 1 pohár teljes kiőrlésű liszt, fél csomag friss élesztő, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál vaj, 2 dl tej, 2 db tojás sárgája, 1 csipetnyi só.
Morzsoljuk el az élesztőt, adjunk hozzá fél pohár langyos tejet, majd keverjük el benne a cukrot is. Várjunk vele pár percet, míg az élesztő életre kel. Szórjuk keverőtálba a liszteket, és egy csipetnyi sóval ízesítsük. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, majd dagasztógéppel kezdjük el dagasztani, kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, majd a tojások sárgáját, és végül a szoba-hőmérsékletű vajat. Addig kell dagasztani, míg a tészta az edény falától elválik. Tegyük langyos helyre, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük kétszeresére.
A megkelt tésztát borítsuk egy liszttel megszórt deszkára, gyúrjuk át jól, majd vágjuk kétfelé (a felesleges darabot betehetjük a hűtőszekrénybe). Nyújtsuk ki egy centi vastagságú kerek formára, majd béleljünk ki vele egy vajjal kikent és liszttel megszórt kerek tortaformát.
Tegyük a juhtúrót egy tálkába, és elektromos keverővel addig keverjük, míg könnyű habos lesz. Tegyük a kelt tészta tetejére a juhtúrót, simítsuk el egyenletesre, kenjük rá a tejfölt, majd szórjuk meg vékony csíkokra szeletelt parasztsonkával. Tetejére szórjuk a felszeletelt vöröshagymát.
Előmelegített sütőben 160 fokon süssük 30-35 percig. Ötletes vendégváró étel, pár levél friss és ropogós salátával tálalva vacsorának is megteszi.