Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg darált mandula, 12 dkg vaj, 12 dkg liszt, 12 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csipetnyi só
A töltelékhez: 2 db alma, 30 dkg szeder, 2 evőkanál barnacukor, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 db citrom leve, 10 dkg szeletelt mandula
Elkészítése:
Aprítsuk a hideg vajat egy tálba, adjuk hozzá a darált mandulát, lisztet, cukrot, sót és a reszelt citromhéjat. Kezünkkel, gyors mozdulatokkal morzsoljuk jól össze. Sietni kell, mert a kéz melegétől a vaj megolvad, és összeáll a tésztánk. A tésztának morzsolódnia kell.
Egy körülbelül 20 centi átmérőjű peremes, kerek tortaformát kenjünk ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel. A tészta kétharmadát "szórjuk" a formába úgy, hogy a pereménél két-három centi magasra emelkedjen. Kezünkkel jól nyomkodjuk össze, majd tegyük a hűtőbe fél órára.
A töltelékhez vágjuk kockára a meghámozott almát, tegyük egy tálba, adjuk hozzá a szedret, a zsemlemorzsát, a barnacukrot és a citromlevet. Óvatosan forgassuk össze, majd töltsük a tésztával kibélelt formába. Tetejére morzsoljuk a maradék omlós tésztát, és szórjuk rá a szeletelt mandulát.
Tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük 40-45 percig. Ha kissé kihűlt, vágjuk szeletekre, szórjuk meg porcukorral, és szederszemekkel díszítsük.