Hozzávalók:
25 dkg zabpehely, 1 pohár tej, 1 db tojás, 2 evőkanál vaj, 2 dl melasz, 25 dkg liszt, 1 csipetnyi só, 1 maréknyi mazsola, 1 teáskanál sütőpor
Elkészítése:
Tegyük egy keverőtálba az olvasztott vajat, a sót, a mazsolát, a melaszt, a tejet és a tojást, majd habverővel vagy fakanállal jól dolgozzuk össze. Egy másik tálkába keverjük össze a lisztet a sütőporral és a zabpehellyel, majd kis adagokban keverjük a tojásos masszához.
Kenjünk ki vajjal és szórjunk meg liszttel egy 12 darabos muffin sütőformát - egyszerűbb ha papírkapszulával béleljük ki -, majd töltsük meg háromnegyedig a tésztával a formákat.
Tegyük előmelegített sütőbe a tésztát, és 150 fokon süssük körülbelül 20 percig. Ha elkészültek, szedjük ki egy rácsra és hagyjuk kihűlni.
Még langyosan vajjal vagy lekvárral megkenve, kávé mellé fogyasszuk. Gyermekeknek az uzsonnára is kiváló csemege.
Melasz helyett használhatunk kukoricaszirupot is, amit a reformélelmiszereket árusító üzletekben vásárolhatunk meg.