A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Amikor a szex már betegség

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A szexfüggőség oka: szexuális trauma

A szexualitás iránti igény természetes emberi ösztön, de amikor ez a hétköznapi életet alapjaiban befolyásoló szenvedéllyé válik, és az ember minden gondolatát lefoglalja, már nem örömforrás, hanem az életet valamilyen szinten megkeserítő függőség. A szexfüggőség kialakulásának okai egyelőre nem ismertek. A vizsgálatok szerint az említett betegségben szenvedők 80 százalékát gyermek vagy fiatal korában szexuális trauma érte. Mások egyszerűen elszigeteltnek, üresnek érzik magukat, és attól félnek, hogy érzelmileg, valamint testileg elutasítják őket. Sok betegnek volt többszöri komoly szerelmi csalódása, ami meghatározó élményként befolyásolta életüket.

A tünetek hasonlók más szenvedélybetegségek tüneteihez

Surján Csaba: Pusztít az internet szexhttp://www.hetek.hu/index.php?cikk=8449Az internetes szextől való megszállottság megdöbbentő számadatokat produkál. A felmérések azt mutatják, hogy a keresőprogramokba bebillentyűzött kulcsszavak közül magasan a szex vezeti a listát.További linkek szexualitás, nemi szerep témakörbenhttp://vizsla.origo.hu/static/tudomany/tarsadalomtudomany/szociologia/szexualitas,_nemi_szerep/

A betegek többsége férfi. Általában egocentrikus emberek, akik kizárólag saját örömüket hajszolják, akár kényszeres önkielégítés vagy prostitúció útján. A partnereket, akikkel testi kapcsolatot létesítenek, érzelmileg nem becsülik, és csak egy eszközt látnak benne, aki ideiglenesen alkalmas szenvedélyük csillapítására. Mindemellett erős bűntudatot éreznek, és szégyellik függőségüket. Önmagukat vádolják, keseregnek tehetetlenségükön, és akárcsak a kábítószerfüggők, megpróbálnak ellenállni a testük igényeinek. Kedélyállapotuk egyik pillanatról a másikra változik, szinte elviselhetetlen hangulatemberek, akik ebből kifolyólag nehezen teremtenek harmonikus kapcsolatot a környezetükben élőkkel.

Az is előfordulhat, hogy a szenvedélybeteg nem tart testi kapcsolatot párjával, hanem saját fantáziavilágában él, és inkább önkielégítéssel könnyít a benne munkáló feszültségen, mintsem partnerével közösüljön. Ha párja kéri, eleget tesz szexuális igényeinek, de ő maga nem szorgalmazza az együttlétet.

A szexuális függőség a beteget, kapcsolatait, anyagi helyzetét is teljesen lerombolhatja. Vágyainak kielégítésére költi pénzét (prostituáltak, szexuális segédeszközök stb), rendszeresen megcsalja házastársát, állandó partnerét, ami tarthatatlan állapotot idéz elő. Munkahelyi problémákkal is meg kell küzdenie, hiszen a szenvedélybetegségen nem tud uralkodni, ez munkabírási és emberi gondokat okoz.

Catherine Millet: Catherine M. szexuális életehttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=55514%26tag=1Az ismert francia művészettörténész arra vállalkozott, hogy megírja saját szexuális életét. Méghozzá zavarba ejto nyíltsággal és egyértelműséggel.Csak szex?!http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=30413

Elvonási tünetek, gyógyítás

A testiség számukra az élet alapeleme, amivel képesek csökkenteni a bennük felgyülemlett feszültséget, szorongást, rossz közérzetet. Csak így tudnak szembenézni a hétköznapok kihívásival. Ha megpróbálnak "leszokni" a szexről, akárcsak a kábítószerfüggők, alkoholisták, vagy cigarettások esetében, náluk is elvonási tünetek lépnek fel: remegés, idegesség, álmatlanság stb. A szexfüggőséget manapság pszichoterápiás módszerekkel próbálják gyógyítani. A kezeléseknek nem az a célja, hogy leszoktassák a pácienseket a szexualitásról, hanem, hogy egészséges szexuális életet legyenek képesek kialakítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!