Belebetegszem a gyermektelenségbe

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Tisztelt Doktor Úr!

Évek óta várjuk a gyermekáldást, ami elmarad. Kivizsgáltak mindkettőnket, férjem teljesen rendben volt, nekem enyhe sárgatest-elégtelenséget mutattak ki, amit gyógyszerrel rendbe hoztak. Azóta is eltelt jó néhány ciklus, eredmény hiányában pedig elviselhetetlenül szorongok. Tudom, hogy a depresszió nem segít a fogamzáshoz, de már annyi idő eltelt, annyi kudarc ért, hogy hiába mondja az orvosom, hogy csak ki kell várni, én nagyon szenvedek. Elzárkózom az emberektől, hogy ne kelljen a problémámról beszélnem, mert senki nem tud semmi hitelesen biztatót mondani, csak általánosságban elmondanak egy-egy közhelyet. Orvosom szerint a stressz az oka mindennek, ez okozta a sárgatest-elégtelenséget is, de a legnagyobb stressz pont a gyermekáldás hiánya, így egy ördögi körben őrlődünk. Nem részletezem tovább a problémát, biztosan Ön is ismeri a meddőség pszichológiáját, a számtalan különböző cikkben
írottak teljesen rám illenek. Úgy érzem, nem tudok egyedül megbirkózni a problémával, ehhez kérem tanácsát, segítségét.

Kedves Levélíró,

Pszichológus tanácsadó

Lust Iván pszichiáter, pszichoanalitikus, gyermekpszichiáter és pszichoterapeuta szakorvos, a Női lapozó tanácsadója. Készséggel válaszol, ha családi problémáival, kapcsolataival, szexuális vagy lelki gondjaival keresik fel e-mailben.Oldalán közvetlenül fordulhatnak hozzá kérdéseikkel, és beleolvashatnak a korábbi levelekbe is.

Ahogyan írja, Ön is olvas pszichológiai írásokat, amelyek a nagyon várt, de nehezen érkező gyerek problémájával foglalkoznak. Én nem használnám a meddőség kifejezést, mert itt arról van szó, hogy akarnak gyermeket, csak eddig még nem jött.

A lelkiállapotot, amit leír, az jellemzi, hogy a gyermekvárás került a középpontba, és minden mást kiszorítani látszik. Fantáziái, félelmei mind e köré csoportosulnak. Azt is mondhatjuk, hogy erősen beszűkült állapotba került. Ez nem magától értetődő. Lennie kell valamilyen pszichés oknak, lelki konfliktusnak, ami miatt ez a lehangoltság és szorongás kialakul és fennmarad. Azt javasolnám, hogy konzultáljon megfelelően képzett pszichoterápiás szakemberrel egy esetleges pszichoterápiás megkezdéséről, ugyanis a szakkönyvek olvasása nem elegendő segítség a belső változás eléréséhez. Ha szükséges, segíthetek megfelelő szakembert találni, csak írja meg, merre él.

Válaszát várva,
üdvözlettel,
dr. Lust Iván

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!