Az egyetlen férfi kiment a divatból

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A nőkről úgy tudjuk - és ezt a hétköznapi tapasztalat is alátámasztja -, hogy a férfiaknál sokkal inkább az emberi kapcsolatokat tartják fontosnak, és ezt a társadalom el is várja tőlük. Ahogy mondani szokás, a nő az emberre figyel, a férfi a dolgokra. És persze, ehhez nem hiányzanak a biológiai magyarázatok sem. Más megközelítésben a nők hagyományos alávetettségét hangsúlyozzák. A gyengébb fél pozíciójában a kapcsolatokban való hatékony működés lesz az az eszköz, amellyel a nők mégis érdemi befolyást tudnak gyakorolni az eseményekre.

A hivatkozott kutatásban heteroszexuális nőket és férfiakat kérdeztek szexuális beállítódásukról, szokásaikról - különböző kérdezési feltételek között. Az egyik meglepő felfedezés az volt, hogy amikor a válaszolók úgy tudták, hogy valótlan közléseikre fény derülhet, mert úgy tudták, hogy hazugságdetektort szereltek rájuk, akkor a nők válaszai megváltoztak: több szex partnerről számoltak be, mint a bizalmas körülmények között kitöltött kérdőívek esetén. Ezt a változást a férfiaknál alig tapasztalták.

Hasonló kutatásokat végeztek egyetemi hallgatókkal a szintén USA-beli Maine-i Egyetemen is. Ott azt tapasztalták, hogy a női vizsgálati személyek a társadalmi elvárásoknak inkább megfelelő válaszokat adtak olyan helyzetekben, ahol úgy tudták, hogy a vizsgálatvezető előtt ismert lesz a válaszadó személye, mint pl. a feltételezett hazugság-detektoros helyzetben. Például az előbbi esetben a női válaszadók átlagosan 2,6 szexpartnerről számoltak be, míg amikor azt hitték, hogy hazugságdetektorral ellenőrzik őket, akkor átlagosan 4,4 szexpartnerről tettek említést. A biztosan névtelen helyzetben készült kérdőívek esetében az átlag 3,4 szexpartner említése volt. A férfiak a detektoros helyzetben átlagosan 4 partnerről, a felismerhetőnek tartott helyzetben pedig 3,7 partnerről számoltak be. A különbség jóval kisebb, mint a nők csoportjában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről