Zseniálisan deviáns énekesnő Izlandból

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: HölgyfórumBjörk Gudmundsdóttir 1965. november 21-én született Izlandon, Reykjavíkban. Szülei 14 éves koruk óta ismerték egymást, de elváltak, amikor Björk megszületett, mert anyjának nem tetszett a háztartásbeli feleség szerep. Hamarosan egy hippi kommunába költöztek, ahol Björk anyja megismert egy zenészt, és férjhez ment. Björk újdonsült mostohaapjával már 8 évesen együtt énekelt a színpadon, közben pedig egy reykjavíki zeneiskolában tanult zongorázni és fuvolázni. 10 éves volt, amikor iskolai feladatként minden gyereknek elő kellett adnia egy zeneszámot. Björk egy 1976-os izlandi sikerszámot adott elő, előadását pedig felvette egy helyi rádióadó.

Ezt a felvételt hallotta meg a Falkinn nevű lemezkiadó embere, és felkérte a rendkívül tehetséges kislányt egy saját lemez készítésére. 11 éves volt Björk, amikor első saját albuma, a Björk 1977-ben az izlandi toplisták élére került. Az album 6000 példányban kelt el az országban gyereksztárrá alakítva Björköt.

Björk hivatalos honlapjahttp://www.bjork.com/Hallgass te is Björk dalokat!http://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=60763&tag=1Magyar nyelvű Björk-honlaphttp://www.bjork.hu/Björk a Katalógusbanhttp://vizsla.origo.hu/static/kultura,_muveszet,_tarsadalom/muveszet/zene/mufajok/pop,_rock/pop,_rock_eloadok/kulfoldi_enekesek/Bjork/

Tinédzseréveit punkbandákkal való énekléssel töltötte, életvitele is a punk hangulatvilágát idézte. Leborotválta szemöldökét, és a legvadabb dolgokat művelte olyan bandák kötelekében, mint a Tappi Tikkarass (amelynek magyar fordítása korántsem szalonképes) és a Kukl. Mindkét csapattal két-két albumot bocsátottak ki, melyek kisebb-nagyobb sikert arattak. 1986-ban a Kukl volt tagjaival közösen megalakították a Sugarcubes nevű zenekart, amely hat éven keresztül szórakoztatta az excentrikusabb zenei közönséget.

1992-ben bomlottak fel, Björk pedig 1993-ban fiával, Sindrivel (aki 1986-ban született Thor Eldontól, a Sugarcubes gitárosától) Londonba költözött. Itt adta ki első szólóalbumát, amelynek a Debut címet adta, és amely már a brit pop műfajának hangzásvilágát idézte, szinte feledtetve Björk poszt-punk stílusát. Óriási sikert aratott, dalait szinte azonnal megismerték a tengeren túl is, zenei karrierje hatalmas lökést kapott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!