Hidak közti kapocs

Vágólapra másolva!
Brian Murphy Santa Monicában épített házába kíváncsiak százai látogatnak el: a beavatottak a mester ravasz stílusbeli játékait értékelik, a laikusok magát a négyemeletes épületet kedvelik, amely egyszerre hat törékenynek és sziklaszilárdnak.  
Vágólapra másolva!

Semmi meglepő nincs abban, hogy az emberek folyton róla beszélnek: munkái elképesztőek, előre kiszámíthatatlanok, és ő maga is elismerte, hogy messze állnak a megismételhetőtől. Bizonyára millió kliens közül egy részesítené előnyben hálószobájában a csillagos eget formázó szőnyeget látni, a nappaliban pedig tört ablaküvegből és rendőrsapkából álló csillárt használni. De ezen nincs mit csodálkozni: hasonló meglepő apróságokat Brian Murphy építész, belsőépítész meglehetősen gyakran használ. Hiszen újító ő, akitől távol áll minden szokványos dolog. Hogy tetszik például a fahasáb-köteg alakú dohányzóasztal vagy a faszénnel megfestett kandalló, esetleg a tigrisbőr bevonatú székek vagy a karácsonyi égőkből álló szobor?

Forrás: HomeGarden

Murphy Santa Monicában (Kalifornia) épített saját házába bámészkodók százai látogatnak el: a beavatottak a mester ravasz stílusbeli játékait értékelik, a laikusok magát a négyemeletes épületet kedvelik meg, amely egyszerre hat törékenynek és sziklaszilárdnak. Az impozáns duplatető egy régi, japán stílusú dél-kaliforniai bungaló maradványa.

Forrás: HomeGardenForrás: HomeGarden

A hidak azonban külön fejezetet képeznek - ezek az építész kincsei és rögeszméi. Három darab hosszú, acéloszlopokkal alátámasztott, káprázatosan fehér híd egyesíti a ház három felső emeletét a domb tetején álló terasszal (maga az épület ennek a lábánál fekszik). Logikusan átgondolva, egyetlen összekötő kapocs is elegendő lett volna, de Murphy alkotása annyira elbűvölő és irracionális, hogy nem lehet és nem is kell logikusan gondolkodni felőle. A hidak kapcsán valóban lemérhető az építész excentrikussága, azonban a mi dolgunk nem a szakmai misztifikáció.

Forrás: HomeGardenForrás: HomeGarden

Amikor az építész barátai a "felavatást" ünnepelték a házban, el voltak bűvölve a kerti terasz segítségével alkotott amfiteátrum sajátosságaitól, a ház belsejéből megvilágított hidaktól és a terebélyes fáktól. Ez igazi varázslat volt - a művészet varázslata.

Forrás: HomeGarden


A vendégek sétáltak a hidakon, emeletről emeletre barangoltak, negyvennégy ajtón átmenve gyönyörködtek az eukaliptusz árnyékában illatozó virágok szépségében.

Forrás: HomeGardenForrás: HomeGarden

Brian Murphy alkotása Los Angeles legjobb építészeti hagyományait ötvözi: a mester olyan házat teremtett, amely körül művészien átalakította magát a környezetet is. Háza egyébként mindig nyitva áll a könnyű tavaszi fuvallat, a napfény, illetve a tehetség hálás tisztelői előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!