Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásként az egészségügyi törvény értelmében testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés, a házastárs, illetve élettárs ivarsejtjeivel vagy adományozott ivarsejttel végzett mesterséges ondóbevitel, ivarsejt adományozásával történő testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés, embrióadományozással végzett embrióbeültetés, valamint a női ivarsejt megtermékenyülését, illetőleg megtermékenyíthetőségét, valamint a megtermékenyített ivarsejt megtapadását, fejlődését elősegítő egyéb módszer alkalmazható.

A reprodukciós eljárások alapvető feltétele, hogy a gyermeket vállaló kérelmezők házastársak vagy különnemű élettársak legyenek, és az élettársak egyike se álljon más személlyel házastársi kapcsolatban. A feltételrendszer megalkotására egészségügyi törvény indokolása értelmében azért került sor, hogy megakadályozzák a csonka családok kialakulását. Egyedülálló személyek kérelmére - kevés kivétellel - nem alkalmazható az eljárás. Amennyiben azonban a női ivarsejt megtermékenyítése már a házasság vagy az élettársi kapcsolat fennállása alatt megtörtént, akkor az eljárás a házastársi (élettársi) kapcsolat megszűnése után az egyedülálló nőnél tovább folytatható. Ha a megtermékenyítés testen kívül történt, és az embriót még nem ültették be, a házastársak (élettársak) az eljárás megkezdése előtt, együttes kérelmükben kifejezetten kizárhatják az eljárás folytatását a házastárs (élettárs) halála esetére. A reprodukciós eljárásra valamennyi fenti esetben csak akkor kerülhet sor, ha a meddőség egyéb kezelési módszerei eredménytelennek bizonyultak, és az alkalmazott eljárással orvosilag megalapozott esélye van egészséges gyermek fogamzásának és megszületésének. A reprodukciós eljárás - egyedülálló nő esetén annak folytatása - a házastársak, illetve élettársak együttes kérelmére végezhető. A kérelmet teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni. Az élettársi kapcsolat fennállásáról az élettársak közokiratban nyilatkoznak.

A beavatkozás megkezdését megelőzően a beavatkozást végző orvos, illetőleg orvoscsoport tagja az egyidejűleg személyesen megjelent kérelmezőket szóban és írásban tájékoztatja az elvégezhető reprodukciós eljárásról. Az eljárás a kérelmezőknek a tájékoztatást követően tett, együttes írásbeli beleegyező nyilatkozata alapján kezdhető meg, illetve - egyedülálló nő esetén - a kérelmező írásbeli beleegyező nyilatkozata esetén folytatható. Valamennyi jognyilatkozat megtételére kizárólag cselekvőképes személyek jogosultak. Cselekvőképtelen, vagy korlátozottan cselekvőképes személy ilyen kérelem előterjesztésére semmilyen körülmények között - törvényes képviselője vagy a gyámhatóság hozzájárulása esetén - nem jogosult.

A meddőség megállapítására és kezelésére irányuló eljárás csak orvosi javaslat alapján, az Egészségbiztosítási Alapból e feladatra finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál vehető igénybe térítésmentesen. A meddőség kezelése körébe tartozik többek között az emberi reprodukcióra irányuló különleges beavatkozások közül a testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés, az ivarsejt adományozásával történő testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés, az embrióadományozással végzett embrióbeültetés, valamint a női ivarsejt megtermékenyülését, illetőleg megtermékenyíthetőségét, valamint a megtermékenyített ivarsejt megtapadását, fejlődését elősegítő egyéb módszer alkalmazása. A fentiek közül legfeljebb öt teljes, az embrió beültetésével végződő beavatkozás vehető igénybe térítésmentesen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!